Fókuszban a digitalizáció - a projekt zárult, a munka folytatódik

Sikeresen zártuk Riliam I-4.0 projektünket, melynek célja támogatni és segíteni a robotikában, digitalizációban, automatizálásban, mechatronikában, illetve mesterséges intelligenciában érdekelt vállalkozásokat. A Szabadkai Műszaki Szakfőiskolával, a Szegedi Tudományegyetem Mérnökkarával és a Szabadakai Üzleti Inkubátorral közösen megvalósított projekt keretében elért eredmények sikeresen járultak hozzá a térség vállalkozásainak hálózatosodásához, szorosabb együttműködéséhez, aktív párbeszéd kialakításához.

A projekt eredményei:

Robotika Kompetencia Adatbázis

Hogy segíteni tudjuk a digitalizációban érintett vállalkozások összekapcsolódását és szakmai együttműködését, feltérképeztük és a Robotika kompetencia adatbázisba rendeztük azon vállalkozásokat, amelyek már érintettek a robotika, automatizáció, mesterséges intelligencia vagy éppen az Ipar 4.0 eszköztárának használatában, illetve a jövőben terveznek bevezetni új technológiákat,  az Ipar 4.0-val összefüggő változtatásokat. Az adatbázis célja, hogy a vállalkozásoknak, egyéb szervezeteknek egy platformot biztosítson, elősegítse egymás megismerését és ösztönözze a vállalkozások közötti kapcsolatfelvételt.

Az adatbázisba bekerülő cégek egyben a Technológiaváltók üzleti közösségének részesévé is válnak.

Az üzleti közösséghez való csatlakozás előnyei:

  • Folyamatos inspiráció: megismerheti az új - akár Ipar 4.0 - technológiákat, azok bevezetésének lehetőségeit, várható következményeit 
  • Vállalatlátogatások, képzések, műhelyek és konferenciák: a tanulás, tapasztalat és a tudás körforgásának létrehozása személyes találkozókon keresztül
  • Közösség és bevonó tagság: egy olyan, egymást ismerő tagokból álló szakmai közösség, amelynek tagjai klubfoglalkozáson kívül is kapcsolatban vannak, tanácsot kérnek és kapnak, élő példákkal, jó gyakorlatokkal segítik egymást a növekedésben és fejlődésben. A közösség építéséhez szívesen járulnak hozzá ötleteikkel, üzleti szükségletekkel, tudásigénnyel vagy éppen újabb tagok bevonásával

Esettanulmányok

2022. március és május között 10 esettanulmány került felvételre a Dél-Alföldi Régióban és a határ túloldalán, a szerb Vajdasági Autonóm Tartományban. A cél a térségbeli cégek technológiaváltással kapcsolatosjóógyakorlatainak, tapasztalatainak bemutatása volt. 

Az esettanulmányok felvétele a Riliam I-4.0 projekt (HUSRB/1903/43/0051) keretében valósulhatott meg, a keretrendszert a Dél-alföldi technológiaváltók üzleti közössége biztosította. Az esetek kiválasztásánál elsődleges szempont volt, hogy technológiaváltásban élenjáró vállalkozások jógyakorlatai kerüljönek bemutatásra, illetve hogy a bemutatott jó gyakorlatok magas transzfer potenciállal rendelkezzenek, ezáltal más vállalkozások által is alkalmazhatóak legyenek.

Az esettanulmányok az alábbi linkeken érhetőek el:

3i Kft.

Güttler Kft.

Legrand Zrt.

Naturtex Kft.

Solvelectric Technologies Kft.

Váll-Ker Kft.

HK-Ceram Kft.

Moltech Kft.

Pelcer doo

Studio Present doo

Az esettanulmányok mellett videókban is bemutattuk a jógyakorlatok egy részét, melyeket itt tekinthetnek meg.

Rendezvények, vállalatlátogatások

A projekt keretében összesen tizenkét rendezvény került megvalósításra, klubesemények, konferenciák, tréningek és vállalatlátogatások formájában. Közös jellemzőjük volt, hogy digitalizációs, automatizációs fókusszal járt körbe minden esemény egy-egy, vállalkozásokat érintő főbb témát. Így például a Legrand Zrt-nél tett látogatás középpontjában a zöldebbé vállás és az energiacsökkentés volt, a Naturtex Kft-nél pedig arra próbáltuk megtalálni a választ, hogy hogyan lehet sikeresen technológiát, illetve telephelyet váltani. Olyan fontos témák sem maradhattak el a vállalatlátogatások során, mint például a technológiaváltás és szakemberhiány kapcsolata, annak megoldási javaslatai, melyről a Güttler Kft-nél tett látogatásunk során beszélgettek az érintettek.

A RILIAM I-4.0 projektünk ugyan lezárult, de a megkezdett munkát folytatjuk, továbbra is a digitalizációra és vállalkozásaink versenyképességének növelésére fókuszálva.