Ipar 4.0 – szomszédolás a Güttlernél

A Riliam I-4.0 projekt keretében zajló Dél-alföldi Ipar 4.0 üzleti közösség „Ipar 4.0 szomszédolás” program első állomása szeptember 27-én a mezőgazdasági gépeket gyártó Güttler Kft. székhelye volt Hódmezővásárhelyen. Tamási Zsombor, a vendéglátó cég ügyvezetője fogadta a vendégeket. Az üzemlátogatás során a Güttler gyártási folyamataival, a technológiaváltás eszközeivel és előnyeivel ismerkedtek a találkozó résztvevői, míg a műhelybeszélgetéseken a gépészeti képzés és szakemberutánpótlás  problematikája játszotta a főszerepet – ez utóbbihoz a Güttler csapata egy szakmai tanulmánnyal is hozzájárult.

Az Ipar 4.0 szomszédolás programsorozatának megfelelően, a vásárhelyi találkozó célja volt, hogy a látogatók a magyar-szerb programterületről közvetlenül találkozzanak a technológiai váltással, az automatizálás következményeivel, esetünkben azzal, hogy két hegesztő robot és egy CNC forgácsológép hogyan járult hozzá a Güttler Kft. eredményességéhez, és nem utolsósorban létszámgondjai enyhítéséhez. A gyártócsarnokokban az ügyvezető igazgató – a jelentős számú érdeklődő miatt – két turnusban kalauzolta körbe a vendégeket, akik a látottak alapján kellő inspirációt kaptak arra, hogy a találkozó további részében közösen gondolkodjanak a megye, kiemelten pedig a Vásárhelyen és környékén működő cégek gépészeti szakember-ellátottságának kérdésein. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara felkérésére tavaly ősszel készítettek felmérést a Güttler szakemberei Vásárhelyen és környékén, gépészeti ágazatban tevékenykedő cégek körében. A tanulmány fő üzenete talán az, hogy a gazdaság számára létfontosságú munkaerő hosszú távú biztosítása érdekében sikerüljön a szakmatanulás felé irányítani a megfelelő gyakorlatias adottságokkal rendelkező fiatalokat. A vásárhelyi járásban egyébként elsősorban hegesztő, épület- és szerkezetlakatos, valamint gépi- és CNC forgácsoló szakmák iránt van a legnagyobb kereslet a gépészeti cégeknél. Ezek közül helyben viszont csak a hegesztőképzés indul.

A tanulmány készítői feladatlistát állítottak össze a gazdálkodók számára, a munkaerőhiányból adódó helyzet kezelésére, amely jól tükrözi a helyi vállalkozások igényeit. Alapfeladatnak tekintik például a megfelelő, jó munkaerő megtartását, elkötelezését a cég iránt, és elkerülhetetlennek tartják a versenyképes bérszínvonal biztosítását. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a pályakezdők felvétele és pályán tartása maximális toleranciával, feladatvállalással, mentorálással történjék.
Természetesen megfogalmaztak elvárásokat a szabályzói, érdek-képviseleti oldallal szemben is. Így például sürgős feladatnak látják a gépészeti szakmák népszerűsítését és a mai, modern, sikeres szakmunkás modell bemutatását. Az is közmegegyezés tárgya, hogy ki kell alakítani a gazdasági igények szerint összeállított iskola- és képzéstípus-kínálatot. A fiatalok megtartásáról és Ipar 4.0 dr. Kőkuti Attila, a Tornádó International Kft. ügyvezetője, kamaránk elnöke, Tamási Zsombor, a Güttler Kft. ügyvezetője és Hegedűs Zoltán, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum kancellárja részvételével rendeztek kerekasztalt, illetve együtt gondolkodtak a gépészeti ágzat problémáiről. A Güttler példája arra is rávilágított, hogy – pontosan az Ipar 4.0 értelméből kiindulva – az automatizálás, a robotika felé is lépni kell a vállalkozásoknak, ahol nemcsak a termelékenységüket növelhetik, hanem létszámkapacitásaikon is enyhíthetnek. Mindenesetre, aki csak tudja, ragadja meg a technológiaváltást célzó pályázati lehetőségeket – szól az üzenet. 

A Güttler példája

Az üzemlátogatás előtt Tamási Zsombor képbe hozta a céget vendégeinek. Mint megtudtuk, a Güttler Kft.-t 1996-ban alapították és egy németországi testvércéggel közösen mezőgazdasági gépgyártással, azok tervezésével, fejlesztésével és értékesítésével foglalkoznak. Hitvallásuk szerint azért jött létre a cég, hogy segítse a mezőgazdasági gazdálkodókat a hatékony, jó minőségű talajművelésben, és ezáltal a biztosabb, jobb terméseredmények elérésében. A termékeik 79  százalékát exportálják. A vásárhelyi cég 83 munkavállalónak biztosít munkát. Ami a technológiai lépésváltást illeti, a folyamatosan bővülő kapacitásigényeket és a létszámhiányt automatizálással igyekeznek szinkronba hozni. A  hegesztőrobotok és az adagoló rendszerrel is ellátott CNC gép beállításával elérték, hogy a hegesztésnél az emberi kapacitás 50, a forgácsolásnál pedig 80 százaléka szabadult fel, az átfutási idők gyorsultak, és magas szinten stabilizálódott a minőség. A termelékenység növekedése mellett emberi kapacitásokat tudtak felszabadítani és mozgósítani. A Güttler Kft. technológiaváltása nem áll meg ezeknél a fejlesztéseknél, újabb hegesztőrobotokra pályáznak, és a forgácsolásnál is
további automatizálást terveznek.

Tekintse meg az eseményről készült videónkat!

 


   

 

Galéria