Zöldre váltva? Úton a vállalati energiacsökkentés és zöld energia felhasználása felé

A RILIAM I-4.0 projekt (referenciaszám: HUSRB/1903/43/0051/csmkik/01) keretében, szervesen építve az eddigi i3 klubok, konferenciák és vállalatlátogatások eredményeire, 2022. május 30-án a Legrand Zrt. szentesi gyárába szerveztünk vállalatlátogatást. A látogatás tematikája az energiacsökkentés és a zöld energia felhasználásának kérdéseire épült.

A résztvevők Dr. Tráserné Oláh Zsuzsanna titkár asszony köszöntője után meghallgathatták Károlyi László, vezérigazgató úr prezentációját a Legrand Zrt. múltjáról, jelenéről és a cég előtt álló kihívásokról, elsősorban, amely a fenntartható, energiatakarékosabb működést illeti. A cég komoly vállalásokat tett a következő évekre a környezettudatosabb működés érdekében és ez kihívás elé állítja a vállalatot.  

A bemutatkozás után rövid balesetvédelmi oktatást követően a megjelentek egy bő egy órás vállalatlátogatáson vettek részt két csoportban. A látogatás során lehetőség volt betekinteni a cég által alkalmazott ipar 4.0-ás megoldások használatába, a folyamatoptimalizálásnak köszönhető hatékonyabb gyártási eljárásokba, a robot-technológia adta lehetőségekbe és feladatokba. Megismerkedhettek a termelés XXI. századi kihívásaival és az üzemben alkalmazott energia-megtakarítási fogásokkal. A látogatáson elhangzott, hogy milyen további tervek vannak az üzem fejlesztésére, illetve, hogy évi 5-6 ipar 4.0-ás fejlesztési projektet valósít meg a cég évente átlagosan.

A látogatást követő kerekasztal beszélgetésben Károlyi László a Legrand Zrt vezérigazgatója mellett, Csapó Róbert az Alteo NyRt. üzletfejlesztési igazgatója, Márta Irén a BCSDH igazgatója valamint Tóth Nelli MN6 Energiaügynökség Kft. alapító ügyvezetője osztották meg tapasztalataikat és gondolataikat a fenntartható fejlődésről, a cégek felelősségvállalásáról, a példamutatás erejéről. A beszélgetés fő üzenetei: mérjünk mindent, ami közelebb juttathat bennünket a jelenlegi energiafelhasználásunk pontos megértéshez és a mért értékek alapján hozzunk döntéseket, nézzük meg a versenytársunk hogyan tudott energia-megtakarítást elérni és alkalmazzuk mi is, kezdjük kicsiben, már holnaptól tehetünk lépéseket.

Az üzenetekhez remekül tudtak kapcsolódni a résztvevők. Az esemény utolsó részében megvalósított workshop keretében először párosával, majd nagyobb csoportban beszéltük át a már alkalmazott jógyakorlatokat. Az alábbi lista született a közös gondolkodás eredményeképpen:

  • Napkollektorok felszerelése és okos használata
  • Együttműködés más cégekkel: pl. használt már kidobásra szánt papír dobozok átvétele és újra felhasználása
  • Az alapanyagok esetében is újrahasznosított beszerzése, nem kell feltétlenül mindenből új
  • A hulladék gyűjtése és hasznosítása már a cégen belül
  • Esővíz gyűjtése és felhasználása a cég víz-szükségleteinek kielégítésére
  • Dolgozók és a vezetők közlekedésének újragondolása - nem kell feltétlenül céges autó
  • Szegedi diákok által kidolgozott programba bekapcsolódás - agglomerációból tele-kocsik, vagy egyéb szervezett szállítás a cég székhelyére
  • kilométer pénz fizetése a kerékpárral járóknak - kerékpáros közlekedés ösztönzése
  • lazítani az öltözködési politikán - nem szükséges ingben, öltönyben lenni az irodákban nyári melegben, az öltözködés alkalmazkodjon az időjáráshoz, így nem kell túlhűteni, túlfűteni helyiségeket
  • hibrid munkavégzés bevezetése, fenntartása
  • lean alkalmazása - folyamatos optimalizálás, folyamatos energia-megtakarítást is eredményezhet
  • felhő alapú adatközpontok használata a nagy energiaigényű szerverparkok, szerverszobák helyett
  • hatékonyabb anyagmozgatás
  • Virtuális Erőmű program jógyakorlatainak tanulmányozása
  • Geotermikus energia pazarlásmentesen - akkor se legyen 27 fok, ha megengedhetjük magunknak
  • Évente energetikai audit - nézzünk rá arra, hogy min javíthatunk a cég működésével kapcsolatban

A résztvevők elégedetten távoztak az eseményről, értékes gondolatokat kaptak. 

  

Galéria