Roadshow volt a kkv-kat és az agrárvállalkozókat érintő pénzügyi lehetőségekről

Megjött a várva várt pénzeső! címmel szervezte meg kamaránkkal együttműködve a Pénz, de honnan? regionális roadshowját a PP Konferenciaközpont a kamarai székházban, ahova Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Békés vármegyék kkv-döntéshozóit és agrárvállalkozóit várták.

A rendezvényt Tóth Gábor, kamaránk alelnöke nyitotta meg, aki többek közt arról beszélt, hogy ahogyan országos szinten, úgy vármegyei szinten is megvizsgálják a vállalkozókat érintő problémákat, ezt a munkát a kamarák végzik el. Hozzátette, vármegyénkben a felmérés azt mutatja, hogy a kereslethiány és az emelkedő energiaárak okozzák a legnagyobb problémát. Megjegyezte, a vállalkozók Csongrád-Csanádban is áremelésre kényszerültek a növekvő energia-, munkaerő- és alapanyagárak miatt, ez pedig szintén csökkenő keresletet eredményezett. Kitért arra is, hogy az országos és a vármegyei GDP között igen nagy a különbség, de azt remélik, hogy a BYD-beruházás és az ahhoz kapcsolódó fejlesztések, üzletkötések miatt az olló szára összébb csukódik majd.

Tóth Gábor elmondta, az idén 30 éves, 1142 önkéntes taggal rendelkező Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara (CSKIK) többféle módon igyekszik a vállalkozóknak segíteni a fejlődésben és a problémák kezelésében, hiszen a kamara a híd a vállalkozók és az állam között. Hangsúlyozta, a CSKIK célja az, hogy olyan üzleti közösség működjön a vármegyében, amelynek tagjai tanulni tudnak egymástól, motiválják egymást, valamint együtt tudnak gondolkodni a problémák megoldásán.

Beszámolója szerint a kamara saját forrásból kamatmentes, visszatérítendő támogatást nyújt pályázat útján a vállalkozóknak, akik Széchenyi Kártyát is tudnak igényelni a CSKIK-nél, mely jelenleg egy Vállalkozásfejlesztési projektben azon dolgozik, hogy a legkisebb települések vállalkozóihoz is eljusson a segítség. Szólt arról is, hogy a kamarában működő Enterprise Europe Network Dél-alföldi Regionális Iroda munkatársai is a kkv-k rendelkezésére állnak az EEnergy pályázat kapcsán, mely által akár 10 ezer eurós támogatás is elnyerhető.

A kkv-nak és agrárvállalkozóknak szóló eseményen részt vett Bognár Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságstratégiáért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkárság kabinetfőnöke is. Ő főként arról beszélt előadásában, hogy a háború és az energiaválság tetézte a hosszú ideje végbemenő folyamatot, vagyis Európa pozíciójának tovább gyengülését a globális versenyképesség tekintetében. Hangsúlyozta, a kormány célja 2023-ban az energia-, kamat- és fogyasztói csapda elkerülése volt, célzottan reagáltak a nehézségekre, többek közt az ársapkákkal, a kötelező akciókkal és az online árfigyelővel is. Jelezte, a GDP már most mutat némi növekedést, azonban a tényleges emelkedés még nem kezdődött el.

A kabinetfőnök szerint az infláció letörése sikeres volt, ugyanakkor idei céljuk a háztartási fogyasztások helyreállítása, hiszen visszaesett a kereslet, jövedelmi kategóriától függetlenül visszább fogták magukat az országban élők és elkezdtek megtakarítani. Megjegyezte, még az emelkedő reálbérek sem generálnak biztosan fogyasztást. Bognár Gergely szerint a kereslet növelése mellett a munkaerőpiaci helyzeten is dolgozniuk kell, ugyanis jelenleg 250 ezer olyan munkavállaló van itthon, aki mobilizálható, munkába állítható. Előadása végén a vállalkozók figyelmébe ajánlotta a jelenleg elérhető pályázati lehetőségeket, kitérve arra, hogy aki zöld beruházást tervez megvalósítani, még kedvezőbb feltételekben lehet része.

A kamarai székházban megrendezett roadshow résztvevői előadást hallhattak a nekik szóló pályázati kiírásokról, kitérve az agráriumra, továbbá a pénzügyi megoldásokról, az okos cégstruktúráról, a Széchenyi Kártya Program Max+ és egyéb vonzó hitellehetőségekről, valamint az aktuális foglalkoztatási és képzési támogatásokról is. Mindemellett pedig az idei évet jelentősen meghatározó témáról, a mesterséges intelligenciáról is szó volt. A jelenlévők arról kaptak tájékoztatást, hogy mire és hogyan használhatják az MI-t.

Galéria