WRO: mindhárom kategóriában vármegyei csapat győzött

Az Edutus Egyetem idén 10. alkalommal rendezi meg a World Robot Olympiad robotépítési és -programozási versenyek hazai fordulóit. A RoboMission kategória harmadik regionális elődöntőjét április 24-én Szegeden, a kamarai székházban rendezték meg.

A verseny megnyitóján Szilasi Péter Tamás, az Edutus Egyetem digitális oktatástudományi, fejlesztési és nemzetközi igazgatója, Dr. Tráserné Oláh Zsuzsanna, a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara titkára és Horváth Dezső a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai kar dékánja köszöntötte a versenyzőket. Az eseményen Bánszki Gábor, a Creativ IT Egyesület elnöke is részt vett.

Dr. Tráserné Oláh Zsuzsa, a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara titkára elmondta, hogy a gazdasági önkormányzat számára kiemelten fontos a robotika programok bevezetése az általános iskolás diákok napi szintű oktatásába, ezért rendszeresen szervez a kamara iskolán kívüli szakköröket a kamarai székházban és Szentesen is, valamint nyaranta robotikához kötődő napközis táborokat tartanak. Hozzátette, az elmúlt 2-3 évben több mint 500 diák fordul meg a kamarában, főként a szakköröknek köszönhetően. Kitért arra is, hogy az a tudás, amit a foglalkozásokon és a versenyeken keresztül szereznek a fiatalok, a későbbiekben is igen hasznos, kamatoztatható lesz számukra.

Horváth Dezső a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai kar dékánja a megnyitón a gyakorlatorientált versenyek, mint a World Robot Olympiad fontosságát hangsúlyozta a műszaki és természettudományi területek népszerűsítésében, hiszen érthető és játékos módon hozza közelebb a fiatalokat a STEM tárgyakhoz, és ezáltal segíti a hiányszakmák iránti érdeklődés növelését.

Az eredményhirdetésen Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója adta át a díjakat a legsikeresebb versenyzőknek.

A versenyen három korosztály indulhatott: Elementary - 8-12 év közöttiek, Junior - 13-15 év közöttiek, Senior - 16-19 év közöttiek.

A verseny eredménye: 

Elementary: 

  1. helyezett: Robot Farmerek
  2. helyezett: Vpai Tech MI
  3. helyezett: 3 Csapás

 

Junior: 

  1. helyezett: Mama sitas
  2. helyezett: Viki és Anikó
  3. helyezett: Funky Bananas

 

Senior: 

  1. helyezett: NextGEN
  2. helyezett: CSH Team
  3. helyezett: Belvár Robotics

 

A nemzeti döntőre továbbjutó csapatok:  

  • Robot Farmerek
  • 3 Csapás
  • Mama sitas
  • Viki és Anikó
  • Funky Bananas
  • Kermitek
  • TechLovagok
  • KarDroid
  • VSMART
  • MBBVPÁI
  • NextGEN

A regionális elődöntőkön továbbjutó csapatok a június 28-29. közötti nemzeti döntőn folytatják a megmérettetést, és esélyt kapnak arra, hogy a november 28-30. között Törökországban, Izmirben tartandó világdöntőn képviselhessék Magyarországot.

Galéria