A mesterséges intelligenciáról és a digitalizáció fejlődéséről szólt a XV. Nemzetközi Építésügyi Konferencia

Tizenötödik alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Építésügyi Konferenciát a vármegyeszékhelyen május 31-én a Csongrád-Csanád Vármegyei Mérnöki Kamara a Csongrád-Csanád Vármegyei Építész Kamarával, a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamarával, az Enterprise Europe Network Dél-alföldi Regionális Irodájával és a Dél-Alföldi Urbanisztikai Egyesülettel együttműködve. Mivel az idei évet jelentősen meghatározza a mesterséges intelligencia és a digitalizáció fejlődése, így a konferencia főként arról szólt, hogy mindez hogyan segíti az építőipart és a mérnöki munkát, hogyan lehet ezek által növelni a hatékonyságot és az árbevételt, kiküszöbölni a hibákat vagy a munkafolyamatokat leegyszerűsíteni.

Schulcz Péter, a Csongrád-Csanád Vármegyei Építész Kamara elnöke köszöntőjében elmondta, a konferencia jó lehetőség arra, hogy rendszerezzék tudásukat és feltérképezzék a lehetőségeiket az ágazat képviselői, valamint felkészüljenek arra a versenyre, amit vélhetően fel kell venniük hamarosan a nyugat-európai építőipari vállalatokkal. Ugyanakkor rámutatott, az építész szakma egyrészt művészet, egyrészt mérnöki tevékenység, a művészet azonban nem algoritmizálható. Ezért is nagyon érdekes, hogy a művészeti irányt, az értékeket hogyan tudják megőrizni a digitalizációs rendszerben úgy, hogy közben építészként ki tudjanak bontakozni. Ilyen szemmel is érdemes a konferenciát hallgatni - jegyezte meg az elnök.

Dr. Kőkuti Attila, a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt a pénteki eseményen, hogy a vármegyei vállalkozásoknál nagyon gyerekcipőben jár még a digitalizáció. Hozzátette, ezért minden olyan cégnek, amely életben akar maradni, érdemes figyelembe vennie a kamara által megalkotott jövőkép egyik legfontosabb gondolatát: minden olyan vállalkozásnak, amely legalább 50 főt foglalkoztat, el kell jutnia záros határidőn belül oda, hogy alkalmazzon egy robotot. Megjegyezte, ettől még igen messze áll a vármegye, pedig ez a jövő, a hatékonyság és a termelékenység növelésére is a digitalizáció és a robotizáció jelenti a megoldást. 

Nemesi Pál, az iparkamara volt elnöke, a FERROÉP Zrt. tulajdonosa is szólt a jelenlévőkhöz, főként az építési projektek tervezésére és megvalósítására létrehozott szoftver alapú módszerről, a BIM-ről, melynek társadalmasítása véleménye szerint kiemelt fontosságú az ágazatban a létesítmények megvalósítását illetően, de a tervezhetőség és a beruházások szempontjából is órási segítséget ad. Szólt az ágazatot érintő törvénymódosításokról is, többek közt a Költséginformációs Rendszer nyitásáról, mely által már a tervezés során jól megbecsülhető lesz a beruházás költségigénye, nem lesz szükség arra, hogy indikatív árajánlatokon és közbeszerzési eljárásokon keresztül jussanak információkhoz a piac kapcsán.

A programon üdvözölte még a jelenlévőket Nagy Imre, a Dél-Alföldi Urbanisztikai Egyesület elnöke is, aki szerint sok lehetőség van a mesterséges intelligenciában, de azt csak eszközként érdemes használni, valamint Nagy Sándor, Szeged alpolgármestere is, aki szerint nagyszerű, hogy már tizenötödik alkalommal gyűltek össze információcserére és tudásmegosztásre az építészek, akik hozzáadnak a közösség munkájához, a mindennapi életünkhöz, valamint Szeged városképéhez is.

A köszöntők után a Vedres István-díj átadása következett, mellyel az alapító szervezetek évről évre a megbecsülésüket fejezik ki a kiemelkedő előd, Vedres István iránt, valamint így ismerik el a kortárs mérnökök és építészek legjobbjainak munkásságát, szakmai érdemeit, Vedres szellemi örökségének méltó képviseletét. Az elismerést idén Balogh László Árpád okleveles építészmérnök, a Csongrád-Csanád Vármegyei Építész Kamara tagja,  Csenke Zoltánné okleveles vegyész, a Csongrád-Csanád Vármegyei Mérnöki Kamara  elnökségi tagja, Széphegyi László építészmérnök, a Csongrád Megyei Urbanisztikai Egyesület alapító tagja és Szögi László okleveles építőmesteri szakmérnök, a Szögi Építőipari Fővállalkozási és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője vehette át.

A konferencián elhangzott előadások lentebb olvashatóak, a hozzájárulások függvényében. 

Galéria