Tovább egyszerűsödhet a jogviszonyok ügyintézése

A Digitális Megújulás Operatív Program (DIMOP) keretében indult Komplex Jogviszony-Nyilvántartás fejlesztését mutatja be a NAV sajtóközleménye.

A DIMOP célja Magyarország digitális felkészültségének és versenyképességének növelése. Ennek részeként indult a DIMOP Plusz-1.3.7-23 projekt, melynek keretében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetésével egy konzorcium megkezdi azokat a fejlesztéseket, amelyek a mindennapi ügyintézést segíthetik a társadalom széles rétegében.

A konzorcium tagjai:

  • Nemzeti Adó- és Vámhivatal,
  • Magyar Államkincstár
  • Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő
  • Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft.

A projekt 9 milliárd forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást kapott.

Az új fejlesztés célja, hogy létrehozza az állampolgárok társadalombiztosítási helyzetének, közteherfizetéssel kapcsolatos ügyeinek információit tartalmazó adatbázist, a Komplex Jogviszony-Nyilvántartást (KJNY). A rendszer lehetővé teszi az elektronikus ügyintézést webes és mobilalkalmazásokon keresztül, a felhasználók tájékoztatást kapnak fizetési kötelezettségeikről, tartozásaikról, egészségbiztosítási és nyugdíjjogosultságukról. A közterhek rendezése bankkártyával, számlák közötti átvezetéssel, automatikus fizetési részletekkel történik, illetve az igazolások (e-adókártya, e-TAJ, EU-s egészségbiztosítás) kiállítása is automatikussá válik. A nyilvántartás valós idejű, digitális, egykapus elérést biztosít az állampolgároknak, lehetővé téve a személyes jelenlétet nem igénylő, automatizált ügyintézést.