Hogy állnak az EU tagállamok az euróövezeti csatlakozással?

Az Európai Bizottság június 26-án közzétette konvergenciajelentését, amelyben azt értékeli, hogy Bulgária, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Svédország milyen előrehaladást ért el az euró bevezetése felé vezető úton. A jelentés vegyes képet mutat. Jelenleg a vizsgált tagállamok egyike sem teljesíti az euróövezeti csatlakozás valamennyi kritériumát.

Az Európai Bizottság által készített konvergenciajelentés képezi az alapját az euró valamely tagállam általi bevezetéséről szóló tanácsi határozatra irányuló bizottsági javaslatnak. Az Európai Bizottság konvergenciajelentése az Európai Központi Bank konvergenciajelentésétől elkülönülten, de azzal párhuzamosan kerül közzétételre.

Az euró megítéléséről szóló Eurobarométer felmérés ma közzétett eredményei szerint az euróövezeten kívüli tagállamok polgárainak többsége (59%, a magyar válaszadók körében 73%) úgy véli, hogy a közös valuta pozitív hatást gyakorolt azokra a tagállamokra, amelyek már azt használják. A válaszadók többsége szerint az euró bevezetése pozitív következményekkel járna saját országukra nézve (53%, Magyarország esetében 65%) és számukra személyesen is (56%, Magyarországon 67%).

Forrás: Európai Bizottság, 2024.06.26.