Nem kell kifizetni a különbözetet, ha mielőbb jelentkeznek

FRISSÍTÉS

A Szegedi Vízmű Zrt. március 11-én friss tájékoztatást tett közzé a honlapján.

Továbbra is kérjük, hogy kérdés esetén forduljanak a Szegedi Vízmű ügyfélszolgálatához az alábbiakban megadott elérhetőségeken!

Ahogy eddig is, úgy most is a társaságtól szóban és írásban kapott információk alapján tájékoztattuk a vállalkozásokat.

 

Sikeres tárgyalást folytatott a közelmúltban a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara a Szegedi Vízmű Zrt.-vel annak érdekében, hogy levegye a terhet azoknak a vállalkozásoknak a válláról, akik a kedvezményes lakossági víz- és csatornadíjat jogtalanul használták az elmúlt 5 évben és a cég visszamenőlegesen kéri tőlük a különbözet megfizetését. A céggel kötött megállapodásunk szerint eltekintenek az 5 éves időtartamra visszamenőlegesen érvényesített különbözet érvényesítésétől abban az esetben, ha 2024. február 13-tól számított 30 napon belül kérvényezik ezt az érintett vállalkozások.

Érdemes személyesen felkeresni a Szegedi Vízmű Zrt. ügyfélszolgálatát a Tisza Lajos krt. 88. szám alatt, ahol hétfőnként 8 és 16, keddenként és csütörtökönként 8 és 15, szerdánként 8 és 20, péntekenként pedig 8 és 14 óra között állnak az ügyfelek rendelkezésére. Telefonon a 62/558-855-ös számon, míg emailben az ugyfel@szegedivizmu.hu címen érhető el a Szegedi Vízmű.

Mint ismert, a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény (Vksztv.) 2.§ 15. pontjában foglaltaknak megfelelően lakossági felhasználó az a természetes személy felhasználó, aki nem jövedelemszerző gazdasági tevékenység keretében, saját háztartása, üdülő vagy hétvégi ház, garázs ellátása érdekében veszi igénybe a víziközmű szolgáltatást, valamint a társasház és a lakásszövetkezet.

Ennek megfelelően a természetes személy abban az esetben vehető figyelembe lakossági felhasználóként, amennyiben saját háztartása ellátása céljára veszi igénybe a víziközmű szolgáltatást, az ingatlanban lakossági felhasználói minőségben, és ott lakik életvitelszerűen, illetve ott veszi igénybe a rezsicsökkentést és a kedvezményes lakossági díjszabást.

Amennyiben a felhasználási helyen egyidejűleg lakossági és nem lakossági jellegű felhasználás is van, abban az esetben a vízfelhasználást külön mérővel kell mérni!

Ahol az ivóvíz-szolgáltatást nem, vagy nem csak saját háztartásként veszi igénybe a szerződés szerinti felhasználó, a vízmérőn mért felhasználás kapcsán nincs jogosultsága a kedvezményes lakossági díjszabás igénybevételére.

A jogosultsággal kapcsolatos szabályok pontos értelmezésével kapcsolatban Kamaránk egyeztetést folytat, melynek eredményéről tájékoztatjuk a vállalkozásokat!

---

A Szegedi Vízmű Zrt. részletes tájékoztatása az alábbiakban olvasható:

A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény (Vksztv.) 2.§ 15. pontjában foglaltaknak megfelelően lakossági felhasználó az a természetes személy felhasználó, aki nem jövedelemszerző gazdasági tevékenység keretében, saját háztartása, üdülő vagy hétvégi ház, garázs ellátása érdekében veszi igénybe a víziközmű szolgáltatást, valamint a társasház és a lakásszövetkezet.

Ennek megfelelően a természetes személy abban az esetben vehető figyelembe lakossági felhasználóként, amennyiben saját háztartása ellátása céljára veszi igénybe a víziközmű szolgáltatást, az ingatlanban lakossági felhasználói minőségben, és ott lakik életvitelszerűen, illetve ennek keretében ott veszi igénybe a rezsicsökkentést és a kedvezményes lakossági díjszabást.

A vonatkozó jogszabályi előírás meghatározza, hogy kit kell lakossági felhasználónak tekinteni. Az ügyfeleket a rendelkezésünkre álló dokumentumok alapján „lakossági” felhasználó, vagy „nem lakossági” felhasználó kategóriába kell besorolnunk és ennek megfelelő díjszabást kell alkalmaznunk a számlázás során. Abban az esetben, ha a szerződéses felhasználó igénybe kívánja venni a „lakossági” felhasználókra vonatkozó kedvezményes díjszámítást, a szolgáltató irányába benyújtott kérelmével egyidejűleg neki kell a jogszabályi feltételek együttes fennállását bizonyítania. Bármelyik feltétel hiánya esetén a jogosultság nem jön létre. Ezek közé tartozik annak igazolása nyilatkozattal vagy hatósági bizonyítvánnyal, hogy a jogosult természetes személy (vagy társasház/lakásszövetkezet), a felhasználási helyen nem történik jövedelemszerző tevékenység (pl. bt, kft, egyéni vállalkozó stb ) illetve a felhasználási helyen a jogosult szerződéses felhasználó lakik életvitelszerűen, így saját háztartás céljára történik a felhasználás. Amennyiben a felhasználási helyen egyidejűleg lakossági és nem lakossági jellegű felhasználás is van, abban az esetben a vízfelhasználást külön mérővel kell mérni!

Az előzőekben foglaltak alapján azon a felhasználási helyen, ahol az ivóvíz-szolgáltatást nem, vagy nem csak saját háztartásként veszi igénybe a szerződés szerinti felhasználó, a vízmérőn mért felhasználás kapcsán nincs jogosultsága a kedvezményes lakossági díjszabás igénybevételére.

A hatályos jogszabályok értelmében a tényleges felhasználásnak megfelelő bejelentési kötelezettség a felhasználót terheli. Ennek elmulasztása a jogszabályokban és Üzletszabályzatunkban rögzített jogkövetkezményekkel jár.

Tájékoztatjuk, hogy Társaságunk az alkalmazott kedvezményes „lakossági” díj és a normál „nem lakossági” díj közötti különbözetet a jogosultság megszűnésének időpontjáig, de legfeljebb a 2013. évi V. törvény (Ptk.) 6:22.§ szerinti általános elévülési időre tekintettel 5 év időtartamra visszamenőlegesen érvényesíti, azon felhasználási helyek vonatkozásában, ahol a kedvezményes díj igénybevétele jogosulatlan módon történt meg.