Megjelent az adókönnyítésekről szóló törvény

2020. július 14-én megjelent a Magyar közlöny 168. számában a Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2020. évi LXXVI. törvény.

A törvény az alábbi adókönnyítéseket tartalmazza:

  • Ahogyan már tavaly nem kellett feltölteni a társasági adót, idén már a helyi iparűzési adóban is megszűnik a feltöltés. Így a cégek öt hónappal tovább gazdálkodhatnak 80-85 milliárd forinttal.
  • Az egyéni vállalkozók a fejlesztési tartalék összegét az eddigi 50 százalék helyett a nyereség teljes összegéig leírhatják.
  • Mintegy 150 ezer vállalkozásnak hoz jelentős adminisztrációs tehercsökkentést az, hogy jövőre az EKÁER-ben (elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszerben) már csak a kockázatos termékek szállítása esetén kell bejelentést tenni.

A vállalkozások versenyképességének megőrzése érdekében változik a kisadózó vállalkozások tételes adójának (KATA) szabályozása. 2021. január 1-től három lényeges változás segít a visszaélések visszaszorítását, amely kb. 300 ezer katás vállalkozást egyáltalán nem érint:

  • 40 százalékos különadót fizet a megrendelő, ha a katás vállalkozó üzletfelétől hárommillió forintnál nagyobb összegű számlát fogad be egy évben, az adókötelezettség a hárommillió forintot meghaladó összegű bevételi részre vonatkozik és nem számít bele a 12 milliós bevételi korlátba.
  • 40 százalékos különadót kell fizetni, ha a tulajdonosok általános szabályok szerint adózó vállalkozásaikból katás vállalkozásaiknak teljesítenek kifizetéseket. A különadó célja: a cégcsoporton belül KATA adózással történő jövedelemszerzés adóterhének igazságosabbá tétele.
  • A KATA alkalmazásából származó adóelőny többszöröződésének kizárása indokolja, hogy amennyiben egy magánszemély csak egy vállalkozási formában lehet kisadózó. Az adóhivatal a bejelentéskor vizsgálni is fogja, hogy a nyilvántartásában szerepel-e már kisadózóként a vállalkozó, és ha igen, az új bejelentést visszautasítja.

Szintén a közlönyben megjelent törvény a társadalombiztosítási-szabályrendszer finomhangolásának keretében számos egyszerűsítést és könnyítést hozott:

  • A korábbi három helyett hat hónapjuk lesz a késedelembe esőknek a hiányzó összegek rendezésére.
  • Senki nem eshet ki az ellátásra jogosultak köréből csak azért, mert nincs érvényes belföldi lakcíme.
  • Az állam adómentességgel támogatja, ha más (például az előző munkáltató vagy az önkormányzat) megfizeti az érintett helyett az egészségügyi szolgáltatási járulékot. az adóhivatalnak újabb szempont alapján is vizsgálnia kell a magánszemély méltányossági kérelmét, és ha a hatóság szerint fennállhat a szociális rászorultság, akkor erről tájékoztatnia kell a járási hivatalt.
  • A szociálisan rászorulóknak a törvény garantálja az ingyenes állami egészségügyi ellátást, éppen úgy, mint a nyugdíjasoknak, a diákoknak és a kismamáknak.

Elektronikus fizetés:

Ahol van online pénztárgép, ott 2021-től elektronikus fizetési lehetőséget kell biztosítani. Az intézkedés a mintegy 60 ezer vállalkozásnak sem jelent plusz terhet, mivel a kötelezettségnek nemcsak POS terminállal, hanem az azonnali utalás biztosításával is eleget tehet.

További részletek a Magyar Közlöny 168. számában olvashatók.