Országos szinten is egyedülálló digitális fogtechnikus képzést szerveztünk

A korszerű, digitális megoldásokat bemutató képzést indított fogtechnikusoknak a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara a Fogtechnikusok Egyesületével együttműködve – közölte a gazdasági érdekképviselet duális képzési tanácsadója pénteken Szegeden. Iritz-Fekete Lívia újságíróknak elmondta, a kamara négy éve működik felnőttképzési intézményként. Törekszenek arra, hogy olyan képzéseket szervezzenek, amelyek fejlődési lehetőséget teremtenek önkéntes tagjaiknak. A maga nemében az országban első digitális fogtechnikai képzést is a tagok igényeire reagálva alakították ki. Ezen a területen eddig leginkább az online képzések voltak jellemzők, a kamara 160 órás, gyakorlatorientált tanfolyamát azonban személyes jelenléttel tartják.

A szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről a résztvevők tanúsítványt kapnak, július elején pedig az akkreditált vizsgaközpontban vizsgát is tehetnek, és államilag elismert szakképesítést szerezhetnek – tudatta a tanácsadó. Az önköltséges képzést eredetileg a vármegye vállalkozásainak szánták, ám jelentkeztek résztvevők az ország más részeiből is, egy – magyar származású – hallgató pedig Németországból érkezett – közölte a szakember.

Al-Ashraf Basel fogtechnikus-oktató kifejtette, a CAD/CAM technológia bő egy évtizede kezdett terjedni a fogászatban. A használt anyagok és gépek innovációjának köszönhetően pedig mára bevett gyakorlattá vált. A hagyományos lenyomatvételt és a gipszmodellek készítése helyett egyre inkább 3D-szkennerrel készítik el a fogak és csonkok digitális modelljét, a pótlásokat is számítógépen tervezik, majd magukat az implantátumokat, koronákat vagy protéziseket is részben vagy teljesen 3D-nyomtatóval vagy CNC berendezéssel készítik el.

A digitális megoldásokat használva a páciensek igényeihez sokkal pontosabban illeszkedő pótlások készíthetők a hagyományos eljárásnál háromszor-négyszer gyorsabban, és olyan lehetőségek is elérhetők, amelyek manuálisan nem – közölte a szakember. Versenyelőnyt jelent a digitalizáció használata a fogtechnikai vállalkozásoknak, a fogorvosok pedig egyre inkább olyan partnereket keresnek, amelyek a teljes szortimentben kiszolgálhatják a pácienseket – hangsúlyozta Al-Ashraf Basel.

Forrás: MTI

Galéria