Önmagunk és otthonunk megóvása érdekében is fontos kéményseprő segítségét kérni

– Nagyon fontos, hogy amikor nyílászárócsere történik az ingatlanban, vagy új elszívókat, szellőzőket szerelünk be, akkor az épületgépész mellett a kéményseprő ellenőrzését is kérjük. Minden ilyen fejlesztés ugyanis megváltoztatja a ház/lakás légellátását – hívta fel a figyelmet június 19-én a kamarai székházban Málik János András, a BM OKF GEK Csongrád-Csanád VECS csoportvezetője.

Kamaránk Kézműipari Tagozata ugyanis ingyenes előadást szervezett az épületgépészek, gázszerelők, kéményépítők, kályhások, kéményseprők és tervezők számára a Katasztrófavédelemmel közösen. A tájékoztató fókuszában a kéményseprő-ipari törvény állt, annak betartása ugyanis kifejezetten fontos az Otthonfelújítási Program nyertes pályázatainak sikeres és szabályos megvalósításához.

Málik János András a jelenlévőkkel közölte, nem egyszer okozott már problémát, például szén-monoxid mérgezést az, hogy az ajtó vagy ablak cseréjét követően nem történt kéményseprői ellenőrzés az ingatlanban.

– Fontos, hogy a kéményseprő nem felülvizsgálja az épületgépész munkáját, hanem ellenőrzést végez, megóv a bajtól – emelte ki.

A csoportvezető beszámolójából kiderült az is, hogy hazánkban a legtöbb lakástüzet, robbanást és mérgezést a karbantartás és ellenőrzés elmulasztása okozza, az időjárás és a kedvezőtlen hatások csak az esetek 10 százalékát teszik ki. Jelezte, a kivitelezést követően évente karbantartást kell végezni a kéményseprő segítségével. Felhívta a figyelmet arra is, hogy készülékcsere esetén hazai és uniós szabályokat is be kell tartani.

Málik János András mellett előadást tartott Fiser Annamária, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. tanácsadója is, akitől többek közt azt tudhatták meg az érdeklődők, hogy minimum bruttó 2 millió, maximum bruttó 6 millió forint támogatás igényelhető az Otthonfelújítási Programban.

– A program célja a lakosság energiafelhasználásának csökkentése, ezért házanként 30 százalékos csökkentést kell elérni. A támogatásnak egy része hitel, míg a másik része vissza nem térítendő állami támogatás. Ha a pályázó a fejlesztéssel több mint 30 százalékos csökkentést ér el, akkor növekedhet a vissza nem térítendő forrás mértéke a csökkentés mértékével arányosan – mutatott rá.

Fiser Annamária megjegyezte, utófinanszírozásról van szó, számlákkal kell igazolni az elvégzett beruházást, csak így kapja meg a pályázó az igényelt összeget.

Galéria