KKV Fókuszterületi Innovációs Program 2024

50 milliárd forintos keretösszeggel hirdeti meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) a Neumann János Programban kijelölt fókuszterületeket támogató innovációs pályázatát, a KKV Fókuszterületi Innovációs Programot.

Fókuszterületek:

  • A gazdaság és a társadalom digitalizációja,
  • A zöld átállás,
  • Az egészséges élet megőrzése

Ezeken a területeken szembesülünk a legégetőbb kihívásokkal, és ezekben Magyarország versenyképes tud lenni.

A felhívás is a hazai vállalkozásokat és egyetemi, kutatóintézeti partnereiket ösztönzi innovatív megoldások kifejlesztésére.

A gazdasági hatás biztosítása érdekében a pályázóknak három kiemelt elvárásnak kell megfelelniük:

  • Új technológia, termék vagy szolgáltatás kifejlesztése;
  • Az új fejlesztés sikeres megvédése iparjogvédelmi oltalommal, elsősorban szabadalommal;
  • A fejlesztési időszakot követő években a kifejlesztett új termék vagy szolgáltatás értékesítéséből realizált árbevétel.

A digitalizációs témájú innovációs fejlesztésekre 25 milliárd, a zöld átállással és az egészséggel kapcsolatos két másik fókuszterületre pedig 10–10 milliárd forint vissza nem térítendő támogatási keretösszeg került elkülönítésre. Emellett további 5 milliárd forint juttatható kimagasló színvonalú, nemzetközileg is ígéretes innovatív megoldások fejlesztésére.

A pályázók először szakmai véleményezésre nyújthatják be a projektjavaslataikat az NKFI Hivatalhoz. A beadott pályázatok bírálatában a kutatói és az üzleti szféra kiemelt szaktudású szakértői, valamint az erre a célra létrehozott fókuszterületi innovációs testületek vesznek részt. Az értékelési folyamat szakmai szűrőjén átjutott pályázók ezt követően adhatják majd be támogatási kérelmüket az NKFI Hivatalhoz, várhatóan 2024 őszén.

A szakmai vélemény iránti kérelmek benyújtása 2024. június 07. 12:00-tól 2024. június 21. 12:00-ig lehetséges.

A pályázati felhívás elérhető az NKFI Hivatal honlapján:

KKV Fókuszterületi Innovációs Program (2024-1.1.1-KKV_FÓKUSZ )

Forrás: NKFI Hivatal