Július elsején indul az Otthonfelújítási Program

Megjelent az Otthonfelújítási Program végleges tervezete június 17-én, ami a társadalmi egyeztetése során érkezett javaslatokkal módosult. Az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítésére igényelhető támogatásra július 1-jétől lehet pályázatot benyújtani.

A legtöbbeket érintő újdonságok a következők:

  • A futamidő a korábban tervezett 8 évről a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 12 évre emelkedett. A havi törlesztőrészlet így az előzőleg kalkulált 25-36 ezer forinttal szemben 14-25 ezer forint lehet, e többletkiadás tehát még nagyobb arányban, akár teljes egészében is megtérülhet a családok rezsijének csökkenésében.
  • Sokak kérésére, köztük szakmai szervezetek felvetésére is bekerült a támogatható tevékenységek közé a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése.
  • Új, korszerű, műanyag szerkezetű nyílászáró mellett a fa szerkezetű nyílászárók beszerelése is támogatott.
  • Az EPS hőszigetelés mellett a kőzetgyapot hőszigetelés is a támogatott építési anyagok közé került.
  • A saját forrásba beszámíthatóvá vált a lakástakarékpénztári megtakarítás.
  • A 30 százalékos energia-megtakarítás elérése érdekében az elszámolható saját forráson felül további el nem számolható egyéb forrás is felhasználható az ingatlan korszerűsítéshez.
  • A családok számára kedvezően módosult a vissza nem térítendő támogatás arányának megállapításához kapcsolódó jövedelemszámítás módja is. A jövedelmi szint meghatározása során figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott gyermekeket.

A pályázat fő eredményfeltétele, hogy a 30 százalékos energia-megtakarítást mindenképp szükséges elérni. Ennek érdekében minden igénylőnek javasolt tanácsadó igénybevétele a kölcsönkérelem benyújtása előtt. A szakemberek segíthetik a korszerűsítés megtervezését, hogy a megvalósult beruházás eleget tegyen a megtakarítási feltételnek.

A pályázati felhívás IDE kattintva olvasható. A pályázat hivatalos oldalán további információk érhetőek el.