A képzés és a gyakorlat is ingyenes hazánkban!

Az állam – az általa, illetve az együttműködési megállapodással rendelkező fenntartó által fenntartott szakképző intézményben – ingyenesen biztosítja az első két szakma megszerzését az első szakmai vizsga befejezéséig, a második szakma esetén legfeljebb három tanéven keresztül, ideértve az ahhoz kapcsolódó előkészítő évfolyamban, illetve a műhelyiskolában való részvételt is. Szintén ingyenes a szakmai képzéshez kapcsolódóan az első szakképesítés megszerzését az első képesítő vizsga letételéig, valamint a technikumban tanulói jogviszony, illetve felnőttképzési jogviszony keretében az érettségi bizonyítvány megszerzése is.

A szakképzésben való ingyenes részvétel szempontjából nem számít önálló szakma megszerzésének a munkakör magasabb színvonalon történő ellátása céljából a meglévő részszakmát magában foglaló szakmára történő felkészítés és szakmai vizsga letétele.

Az állam, illetve az együttműködési megállapodással rendelkező fenntartó által fenntartott szakképző intézményben minden esetben ingyenes a szakképzésben tanulói jogviszonyban való részvétel a halmozottan hátrányos helyzetű és a sajátos nevelési igényű vagy fogyatékkal élő személy részére.

A javító- és pótlóvizsga ingyenessége a tanulói jogviszony, illetve a felnőttképzési jogviszony megszűnése után letett első javító- és pótlóvizsgára is irányadó. Attól a szakmát tanulótól, aki a szakképzésben ingyenesen vesz részt, kizárólag az Szkr.- ben meghatározott esetekben szedhető térítési díj vagy tandíj.

A tanuló a szakképző intézményben szervezett szakmai oktatáshoz kapcsolódóan, amelyben ingyenesen vesz részt

  • az első szakma megszerzésével összefüggésben
    • a duális képzőhelyen folytatott szakirányú oktatás kivételével (ágazati alapoktatás és iskolai tanműhelyben folytatott szakmai oktatás esetén) ösztöndíjra és
    • egyszeri pályakezdési juttatásra,
  • rászorultsági helyzete és jó tanulmányi eredménye alapján pályázat útján támogatásra

jogosult. Azok a felnőttek, akik szakmai oktatásban felnőttképzési jogviszonyban vesznek részt, azaz a „képzésben részt vevő személyek”, viszont nem.

A fenti juttatásra vonatkozó követelést hat hónapnál régebbi időre bírósági úton akkor lehet visszamenőlegesen érvényesíteni, ha a jogosult a követelés érvényesítésével alapos ok miatt késlekedett. Három évnél régebbi időre vonatkozó követelés bírósági úton nem érvényesíthető.

A szakképző intézmény és a duális képzőhely nem szedhet térítési díjat és tandíjat a szakirányú oktatás szakképzési munkaszerződésel zajló része után. (Szkr. 5. §) Az ellenszolgáltatás tilalmát megszegő duális képzőhely felelősségéről – a tudomásra jutástól számított 15 napon belül – tájékoztatni kell a területileg illetékes gazdasági kamarát. A duális képzőhely legfeljebb három évre eltiltható a szakirányú oktatásban való részvételtől. A tilalmat megszegő duális képzőhely köteles az elfogadott pénzbeli, anyagi, természetbeni hozzájárulást vagy költségtérítést a területi gazdasági kamara eltiltó határozatának véglegessé válásától számított 10 napon belül visszafizetni.

Forrás: https://dualis.mkik.hu/informaciok/dualis-kiadvany

A projekt a Kulturális és Innovációs Minisztérium finanszírozásában valósul meg a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprész terhére, a projekt és a Közreműködői szerződés száma: NFA-KA-KIM-6/2023/TK/05.