Dr. Majó-Petri Zoltán: emeljük fel a tekintetünket!

Dr. Majó-Petri Zoltán egyetemi docens, az SZTE Gazdaságtudományi Kar egyetemi docense, az SZTE Információs Társadalom Gazdasága kutatócsoport alapító tagja kapta idén a kamara Iparért Díját. Dr. Majó-Petri Zoltán 2016-tól 2022-ig a versenyszférában vállalt vezetői feladatot, a Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatója volt. Kamaránk elnökségének 2016 óta tagja. Javaslatára és aktív közreműködésével fogalmazta meg a kamara a gazdasági jövőképét és küldetését. Kezdeményezésére lett 2019 a Robotika Éve a kamarában. Ennek eredményeképpen született meg a Robotika sarok is, ahol immár mintegy félezer gyermek fejlesztette a logikus-algoritmikus gondolkodását.

– Dr. Majó-Petri Zoltán ugyan nem jövőkutató, mégis gyakran izgatja a kérdés, hogy mi lesz holnap, mi várható évek múlva. Tudatosan tekintget előre, vagy egyszerűen csak ilyen a természete?
– Lehet, hogy egyszerű a helyzetem, mert a nyilas a csillagjegyem, és egyszer azt olvastam egy horoszkópban, hogy nyilas mindig nagyon messzire néz előre… De, komolyra fordítva a szót, mindig azt mondom a közgazdász hallgatóimnak is, akiket évek óta menedzsmentre tanítok, hogy időnként emeljék fel a tekintetüket, és nézzenek kicsit messzebbre, jó néhány évet előre, hogy mit is kellene csinálnunk, hogy valami jobb legyen. Így volt ez a kamarában is, például amikor felvetettem, hogy 2019 legyen a Robotika Éve – az elnökség azonnal fel is karolta az ötletet. Hogy mennyire voltunk aktuálisak, jelzi, hogy abban az évben az egyik szegedi diákcsapat megnyerte az Európa-bajnokságot, majd a világbajnokságot is. A kamara azóta is támogatja az általános iskolások felkészülését, robotsarkot alakított ki a székházban, szakköröket, táborokat szervez számukra.

– A mesterséges intelligenciával foglalkozó első nagy kamarai rendezvény is az ön nevéhez fűződik, a téma avatott szakértőjét, az amerikai Szilícium-völgyből érkező Tilesch Györgyöt hozta el a kamarába. Telt ház volt a konferenciateremben.
– Van úgy, hogy az ember felnéz, és azért kerül előbbre, mert olyan dolgokat kezd el csinálni, amit korábban még nem. Ahogy ilyen volt 2019-ben a már említett robotika, 2023–2024-ben pedig a mesterséges intelligencia. Az elmúlt év elején még jóformán az MI elméletéről és a ChatGPT keletkezéstörténetéről, meg persze robbanásszerű terjedéséről beszélgettünk Tilesch Györggyel, ősztől már a mesterséges intelligencia gyakorlati használatával foglalkozó rendezvények követték, és ma is követik egymást a kamarában. Ez is jól jelzi az MI-technológiák terjedési sebességét.

– Szegedről fel lehet-e kapaszkodni a fejlődés kétségkívül száguldó vonatjára?
– Szeged mindig is élen járt az innovatív gondolkodásban, igenis létrehozhatunk olyat, ami már Európából és a világból is látható. Elég, ha csak az ELI körüli tudományos-kutatói pezsgésre utalok. Az is mindenképpen előremutató, hogy a korábban sokszor csak kívánságként megfogalmazott hármas egység a kamara, az egyetem és a vállalkozások között, megvalósult. Egyébként meg azt gondolom, nincsen annál fontosabb dolgunk, minthogy a gyerekekkel, a tanítványainkkal foglalkozzunk, hiszen ők hozzák el a jövőt. Ha most felkeltjük az érdeklődésüket, akkor öt-tíz év múlva úgy fognak vállalkozásokat alapítani, hogy a fejlődést meghatározó új és változó
dolgok természetesek lesznek számukra. Emeljék fel a tekintetüket, és nézzenek kicsit messzebbre.