Információk az orosz-ukrán háború kapcsán hozott szankciókról - egységes ellenőrzés a Baltikumban, Finnországban és Lengyelországban; egyes termékek behozatalának tilalma Litvániában

A NAV honlapján megjelent tájékoztatás szerint az orosz-ukrán háború miatt elrendelt szankciók érvényesítése kapcsán egységes és szigorú ellenőrzést vezettek be a balti államok, Finnország és Lengyelország. Az áruk szállításánál (kivitel és tranzit) további dokumentumok, különösen gyártói nyilatkozatok benyújtását írhatják elő.

További információ, hogy Litvániában mezőgazdasági termékek, takarmányok, élelmiszerek, alkoholos és alkoholmentes italok, dohánytermékek Oroszországból és Belaruszból való behozatalának tilalmát rendelték el (a tranzit nem tiltott), amelyről ITT található tájékoztatás.

Mellékletben található a szankciók végrehajtása vonatkozásában kompetens nemzeti szervezetek listája (a listából Hungary választandó ki).

Az alábbi portálokon továbbra is naprakész információk állnak az exportőrök rendelkezésére a szankciós tudnivalókról:

A nemzetközi szankciók végrehajtásával kapcsolatos kérdésekben a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (Budapest Főváros Kormányhivatala Kereskedelmi, Haditechnikai, Exportellenőrzési és Nemesfémhitelesítési Főosztály Exportellenőrzési Osztálya) a kompetens.

A Hivatal elérhetősége: https://mkeh.gov.hu/haditechnika/Nemzetkozi_szankciok_vegrehajtasa#top

                                  https://mkeh.gov.hu/kereskedelmi/kereskedelmi_osztaly/orosz_szankciok

                                  https://mkeh.gov.hu/kereskedelmi/kereskedelmi_osztaly/vakcina-export

A termékekre vonatkozó szankciós rendelkezésekkel kapcsolatban állásfoglalás is tőlük kérhető.

Az orosz-ukrán háborúval összefüggésben elrendelt szankciókról a NAV oldalán ITT található folyamatosan frissülő összefoglalás.

Az Európai Bizottság oroszországi szankciókról szóló információs linkje ITT érhető el. 

Az Európai Bizottság Access to Markets információs felülete, ahol, nem csak a korlátozások hatálya alá eső termékek és esetlegesen szankcionált célországok, hanem minden termék és minden célország vonatkozásában található információ arról, hogy adott termék harmadik országba történő bevitelekor vagy az EU-ba történő behozatalakor milyen vámformalitásokra lehet számítani, milyen okmányok szükségesek az áru beviteléhez, illetve milyen vámtételekkel kell számolni. 
(a My Trade Assistant felületen beírandó a kérdezett áru vámtarifaszáma, kiválasztandó az export és az import ország)

Az Access To Markets felület kiegészült egy szankciós füllel is (Restrictions imposed by RU/BY) ahol, szintén a vámtarifaszám beírásával és a célország kiválasztásával (Russia vagy Belarus) arról található információ, hogy az áru EU-ból Oroszországba vagy Belaruszba történő beviteléhez kapcsolódnak-e valamilyen korlátozások.