Gazdálkodók figyelem! - Elindult a mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírás

A Központi Statisztikai Hivatal 2023. május 15. és július 15. között mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírást hajt végre Agrárium 2023 néven, melynek célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az EU és a gazdálkodók számára, amihez az adatszolgáltatók nagyban hozzájárulnak részvételükkel és a pontos adatszolgáltatással.

Miért van szükség az összeírásra?

Az adatgyűjtés az Európai Unió tagállamaiban a 2018/1091/EK rendelet alapján kötelező.

A mezőgazdasági adatgyűjtésekből származó információk segítik a gazdálkodókat a tervezésben, gazdasági döntéseik meghozatalában, emellett támogatják a döntéshozók munkáját, hogy aktuális, részletes és megbízható adatok segítségével a gazdatársadalmat szolgáló intézkedések születhessenek.

A pontos adatszolgáltatás nagyon fontos annak érdekében, hogy a mezőgazdasági tevékenységet végzők és érdekképviseleteik, továbbá a kormányzati döntéshozók – a gazdálkodók érdekeit szem előtt tartva, jó minőségű adatok alapján – megfelelően tudják meghozni a döntéseiket, illetve a hazai és EU-szintű támogatáspolitikát megtervezni, hatását felmérni.

A KSH az összeírást az ország 941 településén, mintegy 70 ezer gazdaság bevonásával hajtja végre. Az összeírás teljes mértékben elektronikus: az adatfelvétel online felületen, illetve összeírói tableteken történik.

További információkat a KSH honlapján talál, ahol elérhetőek a kitöltendő kérdőívek, és részletes tájékoztatást nyújtanak az adatgyűjtés kapcsán.