Friss információk a világ vezető HR-szolgáltatójától

Május 7-én a a világ vezető HR-szolgáltatójaként ismert Randstad Hungary Kft. ügyvezetője, Baja Sándor tartott előadást a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara székházában, ahol a legfrissebb munkaerő-piaci felmérésük adatait ismertette. Közölte, a munkaerő toborzásában a legnagyobb problémát a nem reális fizetési elvárások jelentik hazánkban, a fiatalok 1 millióhoz közeli összegeket szeretnének keresni, például a friss diplomás IT szakemberek, akik közül többen végül megelégszenek az 500 ezer forintos fizetéssel.

Az ügyvezető beszámolója szerint a cégek 82 százaléka azt gondolja, hogy versenyképes vagy afeletti fizetést ad a munkavállalóinak, azon a hazai munkáltatók legtöbbje – 97% – azt nyilatkozta, hogy idén az első félévben fizetést kell emeljen, hogy meg tudja tartani a munkavállalóit. Ugyanakkor itt is megjelenik problémaként a dolgozók részéről a nagy elvárás, 25 százalékos fizetésemelést szeretnének kapni. Persze ezt egyik cég sem garantálja számukra, a legtöbben 6-10 százalékkal emelik meg a béreket idén egyszeri alkalommal. A megkérdezett dolgozóknak csupán 8 százaléka volt ennyire reális, mindenki más ennél magasabb százalékot remélt.

Baja Sándor kitért arra is, hogy jelenleg a cégek 8 százaléka fehér galléros, míg 15 százaléka kék galléros munkavállalót keres. De a munkáltatók elmondása szerint egyre nehezebb megbízható, jól képzett munkaerőt találniuk, hiszen kevés fiatal végez egyetemet vagy főiskolát, valamint a digitális képességekben is el vagyunk maradva az európai átlaghoz képest, emiatt a hozzáadott érték előállítása még nehezebb.

A szakember azt tanácsolta a fiataloknak, hogy ne akarjanak marketingesnek, beszerzőnek vagy jogásznak tanulni most, mert bőven van ilyen szakember az országban, a kereslet viszont egyre alacsonyabb irántuk. Most mérnöknek és informatikusnak éri meg igazán tanulni.

Az előadás szerint az is jellemző a magyar munkaerőpiacra, hogy a nyugdíjba menő vagy más okból távozó dolgozó helyére nem vesznek fel újat, inkább szétosztják a feladatokat a meglévők között, esetenként a bért is megosztják. Szintén jellemző a magyar cégekre az, hogy saját forráson keresztül nem tudnak munkavállalót behívni, felvenni, vagyis nem próbálkoznak a saját csatornáikon keresztül toborozni, a meglévő dolgozóik ajánlásával új kollégát felvenni. Pedig az előadó szerint az a legjobb új munkavállaló, akit egy kolléga ajánlott, rajta keresztül érkezik.

A dél-alföldi régióra kitérve Baja Sándor azt mondta, hogy egyre több munkavállaló, munkát kereső dönt úgy, hogy beregisztrálja magát egyénileg az álláskereső portálokra, ahol folyamatosan szemezget.

Galéria