A nemzetközi szinten igen népszerű HK-Ceram-nál jártunk

Májusban folytatódott a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara által éltre hívott céglátogatás-sorozat, melynek célja, hogy a vállalkozók betekintést nyerjenek egymás életébe és működésébe, valamint jó gyakorlatokat adjanak át egymásnak és beszélgessenek hasonló problémáikról szakmai körben. Ezúttal Szentesre, a HK-Ceram Kft.-hez látogattunk, ahol többek közt arról kaptak tájékoztatást a jelenlévők, hogy a cég milyen fejlesztéseket hajtott végre az elmúlt időszakban annak érdekében, hogy meg tudjon felelni a jelenlegi üzleti kihívásoknak. Így a termelésracionalizálásról és azt exportképes termékek gyártására irányuló termelési kapacitás bővítéséről is informálódtak a résztvevők.

Az eseményen Sebők-Papp Imre, a cég ügyvezető-tulajdonosa elmondta, éppen 20 évvel ezelőtt kezdődött meg a gyártásukat megalapozó beruházásuk Szentesen, a városra pedig azért esett a választásuk, mert itt kapták meg a legjobb és legnagyobb támogatást a városvezetéstől. Hozzátette, jelentős munkahelyhiány, munkanélküliség volt a településen, így minden egyes új munkahelynek örültek helyben. Közölte, annak idején 1500 négyzetméteres csarnokkal és egy kemencével kezdték meg a működést, mára már viszont ott tartanak, hogy mintegy 10 ezer négyzetméteres csarnoképületben tevékenykednek 120-130 munkavállalóval. Jelezte, a terület nagyrészén a HK-Ceram végez gyártási tevékenységet, míg a kisebb területen a Marosinvest Kft. gyárt kályhákat és mindenféle mázas kerámiákat.

Beszélt arról is, hogy nincs tömeggyártás náluk, a gyártási szériájuk általában néhány száztól néhány ezerig terjed. A termékeik kizárólag rendelésre és vevőspecifikusan készülnek, így nagyon ritka, hogy két egyforma kályhát adnak el. A termékek nagyrésze, 96 százaléka exportra megy.

A koronavírus-járvány alatt egyébként jelentősen megugrott az éves árbevétele a cégnek, egészen 6 milliárd forintig kúszott fel, azonban a beruházások, építkezések számának jelentős csökkenése miatt idén abban bíznak, hogy elérik a 4 milliárd forintos bevételt.

Emellett a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás miatti szén-dioxid szabályzás is komoly fejtörést okoz a cég számára. Annak érdekében, hogy az állami és uniós elvárásoknak eleget tudjanak tenni, a gázos kemencéket elektromosra kell cserélniük. Néhányat már sikerült beszerezniük, de komoly kiadást jelent ez a vállalatnak, így az összes kemencét egyelőre nem tudták leváltani. Ráadásul az elektromos kemencék működése eltér a gázostól, így a pénz mellett időt és energiát is fordítaniuk kell a fejlesztésre, a munkavállalóknak el kell sajátítaniuk az új kemencék működtetéséhez szükséges tudást.

 

Az esemény a VF/44/5/2023 számú Vállalkozásfejlesztési Projektben valósult meg a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával.

Galéria