Zöld út az uniós termékbiztonsági rendeletre

Az Európai Tanács elfogadta az általános termékbiztonsági rendeletet, amely megerősíti az offline és online értékesített termékekre vonatkozó biztonsági szabályokat. A rendelet megerősíti a nem biztonságos termékek piacfelügyeletét és azon vásárlók fogyasztói jogait, akiknek nem biztonságos terméket értékesítettek.

"Az elfogadott rendelettel biztosítjuk, hogy a fogyasztók a legmagasabb szintű termékbiztonságot élvezzék, akár online, akár üzletben vásárolnak. Ha komolyan gondoljuk a digitális átalakulást, akkor gondoskodnunk kell arról, hogy a polgárok bízzanak abban, hogy a megvásárolt termék biztonságos, függetlenül attól, hogy hogyan vásárolják azt." - Erik Slottner, svéd közigazgatási miniszter.

Az elfogadott rendelet megerősíti a termékbiztonságot és a fogyasztóvédelmet, és megkönnyíti a fogyasztók számára a nem biztonságos termékek javíttatását, visszaküldését vagy kicserélését.

További részletek:

  • az online piactereknek együtt kell majd működniük a piacfelügyeleti hatóságokkal, ha a platformjukon veszélyes terméket észlelnek, továbbá a termékbiztonságért felelős egyedüli kapcsolattartó pontot is létre kell hozniuk
  • a piacfelügyeleti hatóságok utasíthatják az online piactereket, hogy távolítsák el a platformjukról a veszélyes termékeket vagy tiltsák le az ilyen ajánlatokhoz való hozzáférést
  • egységes piacfelügyeleti rendszer fog kiterjedni valamennyi termékre
  • ha egy termék nem biztonságosnak bizonyul, a gazdasági szereplőknek haladéktalanul korrekciós intézkedéseket kell hozniuk, és erről tájékoztatniuk kell a piacfelügyeleti hatóságokat és a fogyasztókat
  • ha egy terméket vissza kell hívni, a fogyasztónak jogában áll megjavíttatni vagy kicseréltetni a terméket, illetve visszakérni az árát (ezen opciók közül legalább kettő közül választhat)
  • a gazdasági szereplőknek az online és offline értékesített termékek esetében (függetlenül azok eredetétől) felelős személyt kell kijelölniük, aki biztosítja a műszaki dokumentáció, használati utasítások és biztonsági információk rendelkezésre állását

Háttér

Az általános termékbiztonságról szóló 2001. évi irányelv biztosította, hogy az EU piacán forgalomba hozott vagy forgalmazott valamennyi fogyasztási cikkre általános biztonsági követelmények vonatkozzanak.

Az online értékesített áruk és termékek növekvő száma azonban szükségessé tette a szabályok aktualizálását, hogy azok megfeleljenek a jelenlegi digitális és technológiai fejlődésnek. Az általános termékbiztonsági rendelet az általános termékbiztonsági irányelvet (amelyet át kellett ültetni a nemzeti jogszabályokba) rendeletté alakítja át (amely nem hagy teret a tagállamok általi eltérő átültetésnek).

Korszerűsíti az összes gazdasági szereplőre (gyártók, importőrök és forgalmazók), valamint az online vállalkozásokra és az online piacterekre vonatkozó szabályokat. Az irányelv rendeletté alakítása szilárd jogi keretet fog nyújtani ahhoz, hogy garantálható legyen a termékek biztonságossága és az európai szabványoknak való megfelelésük.

További lépések

A Tanács mai jóváhagyásával a jogalkotási aktus elfogadásra került.

A rendeletet – azt követően, hogy az Európai Parlament elnöke és a Tanács elnöke azt aláírta – ki kell hirdetni az Európai Unió Hivatalos Lapjában, és az a kihirdetést követő 20. napon hatályba fog lépni.

A rendelet hivatalos elfogadását és hatálybalépését követően a tagállamoknak 18 hónap áll majd rendelkezésükre, hogy megkezdjék az általános termékbiztonságra vonatkozó új szabályok alkalmazását.

 

Forrás: az Európai Tanács Sajtóközleménye, 2023. április 25.