Vállalkozói korlátozások a koronavírus kapcsán

A Kormány március 16-i rendelete több olyan korlátozást is tartalmaz, ami kereskedelemmel, vendéglátással foglalkozó vállalkozások működését érinti. Emellett minden nyilvános rendezvény megtartása tilos, ami szintén több vállalkozást érinthet. 

A március 16-i  46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet ITT érhető el teljes terjedelemben, és március17-től hatályos. A főbb vállalkozásokat érintő korlátozások:

  • Vendéglátó üzletben  15.00 óra után 06.00 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével tilos tartózkodni. Kivétel: vendéglátó üzletben 15.00 óra után 06.00 óráig az élelmiszer elvitelre történő megrendelése és átvétele, valamint a vételár megfizetése céljából és időtartamára korlátozódóan megengedett a tartózkodás. A vendéglátó üzlet definícióját a 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet tartalmazza: melegkonyhás vendéglátóhely: melegkonyhás vendéglátóhely: meleg- és hideg ételeket, cukrászati készítményeket, sütő- és édesipari termékeket, kávét, szeszesitalt és szeszmentes italokat forgalmazó üzlet, ahol az ételeket meghatározóan a helyszínen készítik.
  • Az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a gyógyszertár, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet, az üzemanyag-töltőállomás és a dohánybolt kivételével üzletben 15.00 óra után 06.00 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével tartózkodni tilos. A 2005. évi CLXIV. törvény rendelkezik hogy az üzlet definíciójáról: kereskedelmi tevékenység folytatása céljából létesített vagy használt épület, illetve önálló rendeltetési egységet képező épületrész, helyiség, ideértve az elsődlegesen raktározás, tárolás célját szolgáló olyan épületet vagy épületrészt is, amelyben kereskedelmi tevékenységet folytatnak.

  • Rendszeres zenés, táncos rendezvények (a továbbiakban: rendszeres zenés, táncos rendezvény) helyszínén tartózkodni tilos.

  • Rendezvény helyszínén a résztvevők számától és a rendezvény helyszínétől függetlenül tilos tartózkodni. 

  • Előadó-művészeti események, mozik, múzeumok, könyvtárak, közművelődési intézmények látogatása az ott tartózkodók létszámától függetlenül, az ott foglalkoztatottak kivételével tilos.  Sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között tartható meg.

A jogszabályi rendelkezések mellett javasolt minden gazdálkodónak felmérnie, hogy milyen lépések bevezetésével tud hozzájárulni a járvány terjedésének megelőzéséhez.

Mivel jelentős gazdasági károkkal számolni, ezért Kamaránk a vállalkozói jelzések alapján javasolja az illetékes döntéshozóknak a vállalkozások terheinek csökkentését: pénzügyi támogatást a károsult vállalkozásoknak, és a bevallási/számviteli határidők meghosszabbítását. Március 16-án az Európai Bizottság 37 milliárd eurós pénzügyi alap elkülönítéséről döntött, amelyből a koronavírus-járvány okozta gazdasági problémákat enyhítik.

Javaslatait az ITT elérhető űtlap segítségével tudja hozzánk eljuttatni, kérdéseit a jarvany@csmkik.hu e-mail címre várjuk.

További híreket a témában IDE kattintva olvashat.