Uniós lépések a méltányos minimálbérekért

A Covid19 válság nyilvánvalóvá tette, hogy megfelelő fizetésekre van szükség az Európai Unióban. A frontvonalban munkát vállalók közül közül sokan dolgoznak minimálbérért, például ápolók, egészségügyi dolgozók, gyermekgondozók és takarítók. Az EU-ban a minimálbért keresők közel 60 százaléka nő.

Igény a méltányos minimálbérre

A minimálbér nem más, mint a legalacsonyabb díjazás, amelyet a munkáltatóknak fizetniük kell a munkavállalóik számára. Bár minden uniós országban érvényben van egyfajta gyakorlat vele kapcolatban, a tagállamok többségében ez a díjazás gyakran nem fedezi az megélhetési költséget. AZ EU-ban 10 minimálbérért dolgozó munkavállalóból 7 megélhetési gondokkal küzdött 2018-ban.

Minimálbér az EU-ban

A havi minimálbérek között 2020-ban komoly eltérések voltak az Unióban, a bulgáriai 312 eurótól egészen a luxemburgi 2142 euróig. A széles skála egyik oka a megélhetési költségek jelentős különbsége a tagállamokban.

Az Unióban kétféle minimálbér létezik:

- Törvények által előírt minimálbér: hivatalos törvények szabályozzák. A legtöbb tagállam rendelkezik ilyen jogszabályokkal.

- Kollektív megállapodás szerinti minimálbér: 6 tagállamban a béreket a szakszervezetek és a munkaadók közötti kollektív szerződések határozzák meg, bizonyos esetekben ide értve a minimálbért is. Ezek az országok: Ausztria, Dánia, Ciprus, Finnország, Olaszország és Svédország.

Mit tesz az Európai Parlament?

A Parlament, a Tanács és a Bizottság 2017 novemberében közösen hirdette ki a szociális jogok európai pillérét, rögzítve, hogy az Unió elkötelezett a méltányos bérek biztosítása mellett. 2019 októberében a Parlament állásfoglalást fogadott el, amelyben arra szólította a Bizottságot, hogy javasoljon jogi eszközt a méltányos minimálbérekhez az EU-ban.

Ezt követően 2020 decemberében elfogadott jelentésben a Parlament kiemelte, hogy a méltányos bérekről szóló irányelvnek segíteniük kell a munkavállalók szegénységének felszámolását és a kollektív tárgyalásokat.

2020-ban a Bizottság javaslatot tett a minimálbérek javításáról szóló irányelvre az EU -ban. Ennek célja, hogy ne csak a munkavállalókat védje az EU-ban, hanem segítse a nemek közötti bérszakadék megszüntetését és az egyenlő versenyfeltételek megteremtését az egységes piacon.

Az irányelv minden tagállamban támogatni kívánja a kollektív tárgyalásokat a bérekről. A törvényben előírt minimálbérekkel rendelkező országok esetében célja, hogy biztosítsa a minimálbérek megfelelő szintjének meghatározását, figyelembe véve a társadalmi-gazdasági feltételeket, valamint a regionális és ágazati különbségeket.

A Parlament foglalkoztatási szakbizottsága foglalkozik a Bizottság javaslatával és várhatóan 2021 szeptemberében a plenáris ülésen szavaz majd róla.

Forrás: az Európai Parlament hivatalos oldala, 2021. augusztus 23.