Uniós támogatás az ipari versenyképesség fellendítésére

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy 16 páneurópai védelmi ipari projekt és három, forradalmian új technológiát alkalmazó projekt részesül az Európai Védelmi Alap teljes körű működését előkészítő két programból, a védelmi célú kutatásra irányuló előkészítő intézkedésből (PADR) és az európai védelmi ipari fejlesztési programból (EDIDP).

Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „Az Európai Védelmi Alap révén közösen használhatjuk fel forrásainkat, ezáltal csökkenthetjük a szétszabdaltságot és növelhetjük a hatékonyságot. A mai bejelentés is rámutat az Alap előkészítő programjainak sikerére, valamint arra, hogy a védelmi ipar területén tevékenykedő kis- és nagyvállalatok Európán átívelő együttműködésében nagy lehetőségek rejlenek.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos hozzátette: „Ezek az ígéretes projektek azt bizonyítják, hogy az EU eredményesen tudja előmozdítani és támogatni az európai védelmi ipar és a tagállamok közötti együttműködést. A csúcstechnológiát képviselő újítások és a védelmi képességek fejlesztése révén megerősíthetjük az EU ellenálló képességét és stratégiai autonómiáját. Ez a védelmi ipar értékláncának valamennyi szereplője számára előnyt jelent, függetlenül a szereplők piaci súlyától és származási helyétől. Megfelelő mértékű finanszírozás esetén az Európai Védelmi Alap még tovább fokozhatja ezeket az első sikereket.”

A most bejelentett kecsegtető eredmények igazolják, hogy az Európai Védelmi Alap célravezető modellre épült. Különösen fontos kiemelni a következőket:

- Nagyszámú érdeklődő: az EDIDP felhívására összesen 441 szervezet jelentkezett, amelyek 40 pályázatot nyújtottak be. Közülük az EDIDP végül 16 pályázatot és 223 szervezetet fog támogatni.

- Széles földrajzi lefedettség: az EDIDP projektjeiben 24 tagállam szervezetei vesznek részt.

- A kkv-k nagy arányú részvétele: az EDIDP támogatásából részesülő összes szervezet 37%-a kis- vagy középvállalkozás, ami megerősíti a kkv-kra szabott pályázatok és a célzott kkv-támogatások fontosságát.

- Az együttműködésre gyakorolt pozitív hatás: az EDIDP-finanszírozásra kiválasztott egyes pályázatokban átlagosan hét tagállam 14 szervezete vesz részt.

- Teljes összhang a többi uniós védelmi kezdeményezéssel, különösen az állandó strukturált együttműködéssel (PESCO): az EDIDP által támogatott pályázatokból kilenc a PESCO projektje.

- Hozzájárulás az EU stratégiai autonómiájához: az EDIDP-hez benyújtott pályázatok összhangban vannak a tagállamok által európai szinten, a képességfejlesztési terv keretében elfogadott kulcsfontosságú prioritásokkal.

- Lehetőség a harmadik országok által ellenőrzött leányvállalatok részvételére: az EDIDP-pályázat eredményei alapján látható, hogy harmadik országok vagy harmadik országbeli szervezetek által ellenőrzött, uniós tagállamban működő leányvállalatok is részt vehetnek a projektekben, amennyiben teljesítik a tagállamok által jóváhagyott, megfelelő biztonsági garanciákat. Négy résztvevőről például elmondható, hogy kanadai, japán és egyesült államokbeli szervezetek ellenőrzése alatt áll.

- A forradalmi technológiák támogatása: ez az első alkalom, hogy a PADR egy célzott felhívás keretében három olyan projektet támogat, amely forradalmian új technológiára épül. Ez is a jövőbeli Európai Védelmi Alap egyik előkészítő lépése, hiszen az Alap a költségvetése 8%-át ilyen technológiákat alkalmazó intézkedésekre fogja fordítani. Ezek különösen fontosak annak biztosításához, hogy Európa továbbra is a technológiai fejlődés élvonalában maradjon.

A most bejelentett projektek a következő területeket érintő fejlesztések révén fogják támogatni Európa védelmi képességét: drónok és rokon technológiák (alacsony észlelhetőségű és taktikai drónok, az észlelést és az elkerülést lehetővé tevő rendszerek katonai drónokhoz, a legkorszerűbb számítástechnikai platformok a drónok használatához), űrtechnológia (katonai szintű titkosítással rendelkező Galileo-vevőkészülékek, katonai szintű optikai adatátvitel kisebb műholdakhoz, big data technológia a műholdas megfigyeléshez), vezető nélküli földi járművek, precíziós rakétarendszerek (BLOS – páncéltörő rakéták), jövőbeli tengeri platformok, légi elektronikus támadási képesség, taktikai és kiemelten biztonságos hálózatok, kiber-helyzetismereti platformok és az aktív álcázási technológiák új generációja.

A felsorolt projektek kiegészítik a PADR keretében 2017 óta támogatott 15 másik kutatási projektet, valamint két nagyszabású projekt (a közepes repülési magasságú, hosszú repülési idejű MALE drón és a biztonságos európai szoftverirányítású rádió, másnéven ESSOR) tervezett közvetlen támogatását.

Háttér-információk

A 2019–2020-as időszakban 500 millió euróval gazdálkodó európai védelmi ipari fejlesztési program (EDIDP) és a 2017–2019-es időszakban 90 millió eurós költségvetéssel rendelkező, védelmi célú kutatásra irányuló előkészítő intézkedés (PADR) a tervezett Európai Védelmi Alap kísérleti programjai, melyek célja az innovatív és versenyképes védelmi ipar támogatása és az EU stratégiai autonómiájának erősítése. A PADR a védelmi termékekkel kapcsolatos kutatásra, többek között a forradalmi technológiákra terjed ki, míg az EDIDP a tervezéstől a prototípus legyártásáig tartó fejlesztéshez kapcsolódó együttműködési projekteket támogatja.

2020 áprilisában az EDIDP 12 újabb, összesen több mint 160 millió euró értékű pályázati felhívást tett közzé, melyek a kritikus fontosságú képesség iránti igényeket tükrözik. A felhívásra 2020. december 1-jéig lehet jelentkezéseket benyújtani. A 2020-as EDIDP-felhívásokkal kapcsolatos további információk az európai finanszírozási és pályázati portálon olvashatók.

A 2017-ben indított, három évre tervezett PADR keretében összesen 18 együttműködésen alapuló kutatási projekt jut finanszírozáshoz. A PADR-felhívásokra számos jelentkezés érkezett, ami azt mutatja, hogy az ipari szereplők, a kisebb vállalatok és az európai kutatói közösség tagjai is érdeklődnek az együttműködésen alapuló európai kutatási projektekben való részvétel iránt. A kkv-k is jelentős arányban képviseltetik magukat a pályázók között: a pályázatok 22%-át kis- vagy középvállalkozás nyújtotta be. 2017 és 2019 között 27 tagállam mintegy 900 szervezete nyújtott be PADR-támogatási kérelmet, és közülük 202 szervezet részesült finanszírozásban.

Az EU védelmi ipara 440 000 magasan képzett alkalmazottat foglalkoztat, eredményei számos esetben polgári célokra is felhasználhatók, és egyre inkább kettős célú ágazattá válik, amely a gazdaság egészének javát szolgálja. A koronavírus-válság a védelmi ipart is súlyosan érinti. A több mint 200 millió eurós finanszírozás hozzá fog járulni az ágazat versenyképességének és innovációs potenciáljának támogatásához, továbbá a több mint 113 millió eurós tőkeáttételi hatás révén ösztönözni fogja a kutatás-fejlesztésre irányuló tagállami beruhásokat is.

Forrás: az Európai Bizottság Sajtószolgálata, 2020. június 15.