Létrejött az ideiglenes megállapodás az európai zöldkötvényekről

Az Európai Unió további lépést tett a fenntartható növekedés és a klímasemleges, erőforrás-hatékony gazdaságra való áttérés finanszírozására vonatkozó stratégiájának végrehajtása érdekében: az Európai Tanács és az Európai Parlament tárgyalóküldöttségei ideiglenes megállapodásra jutottak az európai zöldkötvények létrehozásáról.

"A kidolgozás alatt álló új standard a zöldkötvények kibocsátói és a befektetők számára egyaránt hasznos lesz. Egyrészt a kibocsátók igazolni tudják, hogy az uniós taxonómiához igazodó, szabályszerű zöld projekteket finanszíroznak, másrészt pedig a kötvényeket megvásárló befektetők könnyebben ellenőrizhetik, hogy a befektetéseik fenntarthatóak-e, összehasonlíthatják őket más befektetésekkel, és biztosak lehetnek a fenntarthatóságukban. Mindez pedig csökkenti a zöldrefestés jelentette kockázatokat." - Elisabeth Svantesson, Svédország pénzügyminisztere.

A rendelet egységes követelményeket határoz meg azon kötvénykibocsátók számára, amelyek az uniós taxonómiához igazodó, globálisan a befektetők rendelkezésére bocsátott, környezeti szempontból fenntartható kötvényekre az „európai zöldkötvény” megnevezést kívánják használni. Létrehoz továbbá egy nyilvántartásba vételi rendszert és egy felügyeleti keretet az európai zöldkötvények külső felülvizsgálói számára. Annak érdekében, hogy a zöldkötvények piacán általánosan meg lehessen akadályozni a zöldrefestés jelenségét, a rendelet néhány olyan önkéntes közzétételi követelményt is tartalmaz, amelyet az EU-ban kibocsátott, környezeti szempontból fenntartható egyéb kötvények és a fenntarthatósághoz kapcsolódó kötvények esetében lehet alkalmazni.

A környezeti szempontból fenntartható kötvények a zöld technológiákhoz, az energia- és erőforrás-hatékonysághoz, valamint a fenntartható közlekedési infrastruktúrához és kutatási infrastruktúrához kapcsolódó beruházások finanszírozásának egyik fő eszközét jelentik.

Az ideiglenes megállapodás értelmében, amennyiben az uniós taxonómia már kiterjed az érintett ágazatokra, az európai zöldkötvényekből származó bevételeket a taxonómiával összhangban álló gazdasági tevékenységekbe kell fektetni. Azon ágazatok esetében, amelyekre az uniós taxonómia még nem terjed ki, valamint egyes jól körülhatárolt tevékenységek esetében 15%-os rugalmassági keret lesz alkalmazandó. Ezzel várhatóan biztosítani lehet, hogy az európai zöldkötvénystandard már az indulásától kezdve alkalmazható legyen. Európa klímasemleges kontinenssé való átalakulásának előrehaladásával, valamint a következő években várhatóan egyre nagyobb számban elérhetővé váló vonzó és zöld beruházási lehetőségek fényében az EU újraértékeli majd a rugalmassági keret alkalmazását és szükségszerűségét.

A felügyeletet illetően a (tájékoztatóról szóló rendelettel összhangban) kijelölt kibocsátó szerinti tagállam illetékes nemzeti hatóságainak kell felügyelniük, hogy a kibocsátók eleget tesznek-e az új standard szerinti kötelezettségeiknek.

A most létrejött megállapodás egyelőre átmeneti: ahhoz, hogy véglegessé váljon, még mind a Tanácsnak, mind az Európai Parlamentnek meg kell erősítenie és el kell fogadnia az így létrejött jogszabályt, amelynek alkalmazását a hatálybalépése után 12 hónappal kell megkezdeni.

Háttér

A Bizottság 2021. július 6-án terjesztette elő az európai zöldkötvények létrehozásáról szóló rendeletre irányuló javaslatát. A javaslat célja biztosítani, hogy a környezeti szempontból fenntartható célokat követő kötvények esetében használni lehessen az „európai zöldkötvény” megnevezést. Létre hivatott hozni továbbá egy nyilvántartásba vételi rendszert és egy felügyeleti keretet az európai zöldkötvények külső felülvizsgálói számára, továbbá szabályozni igyekszik az európai zöldkötvények kibocsátóinak felügyeletét.

A Tanács 2022. április 13-án véglegesítette a javaslatra vonatkozó álláspontját. A háromoldalú tárgyalások 2022. július 12-én kezdődtek meg, és a mai napon létrejött ideiglenes megállapodással értek véget.

Forrás: az Európai Tanács Sajtóközleménye, 2023. február 28.