Összefoglaló a kanadai üzleti szemináriumról

A Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az Enterprise Europe Network dél-alföldi regionális irodája a Kanadai Nagykövetséggel, valamint a Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamarával közösen 2023. január 18-án üzleti szemináriumot szervezett Szegeden a Kamarai Székházban "Doing Business with Canada, the CETA information seminar” címmel.

A rendezvényen Dr. Kőkuti Attila a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte az előadókat és az érdeklődő vállalkozásokat.

Francis Uy, a Kanadai Nagykövetség kereskedelmi attaséja felvázolta a Kanada és Magyarország közötti kereskedelmi kapcsolatok helyzetét, az EU és Kanada közötti gazdasági és kereskedelmi megállapodás (CETA) főbb előnyeit. Kiemelte, hogy az egyezménynek köszönhetően az EU-ból származó termékek 98%-a vámmentesen vagy jelentős vámkedvezménnyel léphet a kanadai piacra. Elmondta, hogy a CETA egyezmény 2017-es életbe lépése óta jelentős növekedés mutatható ki a Kanadába irányuló magyar termékexport vonatkozásában. A legjelentősebb magyar exporttermékek és ágazatok: gépjárművek és alkatrészeik, gépgyártás, elektromos és elektronikus gépek, berendezések, gyógyszerészeti termékek, tudományos és precíziós műszerek és textilszövetek. A Kanadából történő magyar import tekintetében a legnagyobb arányt a gépek, kulturális termékek (könyvek, magazinok stb.), ásványércek képviselik. A közvetlen befektetésekkel kapcsolatban fordított az arány: itt a kanadai cégek magyar piaci jelenléte az erőteljesebb. A vállalkozások számára nyújtott szolgáltatásaik közül kiemelte az országinformációs és üzleti kapcsolatfejlesztési lehetőségeket.

Zsurka Péter, a Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara igazgatósági tanácsi tagjának tolmácsolásában betekintést nyerhettünk a vegyeskamara tevékenységébe. Elmondta, hogy egyik fő feladatuknak tekintik a kanadai, magyar és közép-kelet-európai vállalkozások közötti kereskedelmi kapcsolatok előmozdítását. Ennek érdekében kapcsolatépítő eseményeket, szektorspecifikus konferenciákat, nemzetközi üzleti fórumokat szerveznek. Jövőbeni céljuk a vidéki megjelenés erősítése, melynek célja, hogy az ottani vállalkozások is megismerhessék a tagságban rejlő lehetőségeket.

A PWC képviseletében Gombkötő Bálint adóigazgató tartott tájékoztatást a friss adóváltozásokról és egyéb fontos tudnivalókra vonatkozóan.

A devizaváltás és – utalás költségeinek bankváltás nélküli minimalizálási lehetőségével Nagy Gellért, az Akcenta kereskedelmi képviselője ismertette meg a résztvevőket.

Az eseményt konzultáció és kötetlen beszélgetés zárta, mely kiváló lehetőséget biztosított a személyes kapcsolatfelvételre.

(Az előadók prezentáció az előadók nevére kattintva tekinthetőek meg.)

Amennyiben vállalkozása szeretné bővíteni kanadai üzleti kapcsolatait, az Enterprise Europe Network hálózat Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál működő dél-alföldi regionális irodája is készséggel áll az Önök rendelkezésére.