Okozott már nehézséget Önnek más tagállam cégnyilvántartásának a használata?

Az Európai Bizottság szeretné javítani a nemzeti cégnyilvántartásokban szereplő, vállalkozásokkal kapcsolatos információkhoz való uniós szintű hozzáférését, ezért felmérést indít a kkv-k körében, hogy megismerje a felmerülői nehézségeket, észrevételeket.

A hazai Enterprise Europe Network konzorcium részt vesz az Európai Bizottság felmérésében, mely a digitális társasági jog továbbfejlesztését megcélzó kezdeményezéshez kapcsolódik, amelyet a tervek szerint 2023 elején fogadnak el.

A Bizottság jelenleg mérlegeli az alábbi célok elérésének lehetséges módjait:

  • A nemzeti cégnyilvántartásokban szereplő, vállalkozásokkal kapcsolatos információkhoz való uniós szintű hozzáférés javítása,
  • A más tagállamok piacaira való terjeszkedés megkönnyítése és az adminisztratív terhek csökkentése azáltal, hogy lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy (további adminisztratív követelmények nélkül) közvetlenül felhasználhassák a nemzeti cégnyilvántartásukból származó vállalati információkat, például leányvállalatok vagy fióktelepek létrehozásakor, vagy más tagállamok hatóságaival vagy bíróságaival való kapcsolattartás során,
  • A meglévő uniós társasági jogi eljárások további digitalizálása.

Ez a kezdeményezés a digitális eszközök használatáról szóló 2019. évi irányelvre fog épülni, amely már bevezette többek között a vállalkozások teljes mértékben online történő alapítását. A 2019. évi irányelvet 2022 augusztusáig valamennyi tagállamban át kell ültetni.

Ezek a témák nagy fontossággal bírnak a kkv-k számára, például az alábbi helyzetekben:

  • amikor információkat keresnek egy másik tagállamban található üzleti partnerről,
  • amikor fióktelep vagy leányvállalat létesítését tervezik egy másik tagállamban, vagy
  • amikor információt kell szolgáltatniuk a vállalatukról egy másik tagállam közigazgatási hatósága vagy bírósága számára.

A kérdőív nem konkrét ágazatokra összpontosít, hanem azokat a kkv-kat célozza meg, amelyek már rendelkeznek határokon átnyúló tapasztalatokkal, vagy ilyen tapasztalatokat kívánnak szerezni, olyan témákkal kapcsolatban, mint például az üzleti partnerek, létesítmény/telephely, vagy a hatóságokkal illetve bíróságokkal való kapcsolattartás.

A digitális társasági jog korszerűsítéséről szóló további információk ezen a linken találhatók.

A kérdőív kitöltése IDE kattintva kezdhető meg, és június 2-ig várjuk a válaszokat.

Kapcsolódó kérdéseit a piti.eniko@csmkik.hu email címen várjuk.

Köszönjük, hogy válaszaival hozzájárul a felmérés eredményességéhez!