Gulyás Gergely: péntek reggel tárgyalnak a boltokról és a szolgáltatásokról

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara boltok nyitásáról és a szolgáltatások újraindításáról szóló javaslatáról pénteken reggel tárgyal az Operatív Törzs és Orbán Viktor miniszterelnök - jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely. Az újabb 9 ezernél is több fertőzöttel már több mint 600 ezer magyar megbetegedés történt, a tegnapi 272 halálos áldozat újabb negatív rekord. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a helyzet komoly, az egészségügyi ellátórendszer azonban tudja kezelni a helyzetet.

Ha 2,5 milliót eléri az oltottak száma, akkor egy héten belül nyitnak az iskolák, erre legkorábban április 12-én, vagy 19-én kerülhet sor. A kereskedelmi és iparkamara a boltok nyitását és szolgáltatások újraindítását szolgáló javaslatáról az Operatív Törzs dönt, melyről péntek reggel tárgyalnak Orbán Viktor miniszterelnökkel. A számok azonban azt mutatják, hogy széleskörű nyitásra egyelőre nem lesz lehetőség. A nyitás továbbra is az átoltottság szintjétől függ.

A kormány tárgyalta az oltási tervet is, áprilisban minden eddiginél több vakcina érkezik hazánkba, a keleti vakcináknak köszönhetően. A harmadik hullám még erősödik, az Európai Unióban is romlik a járványhelyzet, Lengyelországban és Csehországban még a magyarnál is rosszabb a helyzet, de rosszul áll Svédország és Bulgária is.