Így nyitná ki a boltokat és indítaná újra a szolgáltatásokat a kamara


A szolgáltatások újraindításának és az üzletek újranyitásának módjáról tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK). A kormányfő Facebook-oldalán elmondta, hogy a gazdasági önkormányzat több javaslatát is elfogadták, melyekről március 24-én tárgyal a kormány. A javaslatok között több olyan is szerepel, melyeket a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezett.

A kiskereskedelmi üzletek esetében egy úgynevezett négyzetméter alapú újranyitás valósulhatna meg a kamara közleménye szerint:

- Az üzlethelyiségek esetében 5-10 négyzetméterenként egy vevő tartózkodhatna. üzletekben. A 100 négyzetméter alapterületet meghaladó üzletek esetében viszont csak15 vagy 20 négyzetméterenként egy személy lehetne a vásárlótérben.

- A bevásárlóközpontok, plázák esetében egyedi szabályozásra van szükség, mivel működése eltérő az egyéni üzlettípusoktól. A négyzetméter alapú korlátozások betartása mellett a bevásárlóközpontok vásárlók közlekedésére és mozgására nyitva álló közös területein tartózkodók vagy várakozók esetében a mindenkori távolságtartási előírások betartását javasolják, amelyet az üzemeltető köteles ellenőrizni.

- A higiéniás előírások betartása érdekében az üzletekbe és szolgálató helyekre történő belépést követően ellenőriznék a kézfertőtlenítést is.

- Vásárlási idősávot nem vezetne be a kamara.


A fizikai kontaktussal járó szolgáltatási szektor esetében – így például fodrász, kozmetikus, cipőjavító, ruhatisztító, varrónő és egyéb vállalkozások esetében szintén négyzetméter alapú szabályozást akar a kamara, ezt azonban ötvözné a kifejezetten betartandó járványügyi előírásokkal. Az ügyfelek közötti távolság, ügyfélszám korlátozása, ügyfelek utáni fertőtlenítés, a vírus terjedését gátló védelmi eszközök használata is bevezetésre kerülne.


A kamara kiemeltebb hozzáférést biztosítana a szolgáltatásokhoz a védettségi kártyával rendelkező személyeknek, akik akár a vendéglátó és turisztikai szolgáltatásokat is igénybe vehetnék.

 



A VENDÉGLÁTÓ ADATBÁZIS ezen a linken található.