Mikroműanyagok műanyag pelletjei

Az Európai Bizottság egy esetleges új európai jogszabályról kéri ki az Ön véleményét. Ez a jogszabály előírná az Európai Unióban műanyag pelletet előállító, kezelő, feldolgozó, szállító és tároló vállalatok számára, hogy fogadjanak el helyes gyakorlatokat a műanyag pelletek kiszóródásának és a környezetbe (talajba, vízbe, levegőbe) jutásának megelőzése, megfékezése és csökkentése érdekében.

E kérdőív célja annak jobb megértése, hogy az említett új európai jogszabály milyen hatással lehet a vállalatokra, különösen a mikro- és a középvállalkozásokra.

HÁTTÉR-INFORMÁCIÓK

1. Mi a „műanyag pellet”?
A műanyag pellet más néven szemcse, granulátum, műanyag-alapanyag, gyöngy stb. Az ISO 472:2013 szabvány meghatározása szerint „kis tömegű előformázott öntőanyag, amelynek mérete egy adott tételben viszonylag egységes, és amelyet az öntési és extrudálási műveletek során alapanyagként használnak fel”. Ehhez a felméréshez a műanyag pellet fogalma magában foglalja a primer vagy újrahasznosított anyagokból származó pelyheket és porokat.

2. Mit jelent a műanyag pelletek „kiszóródása és környezetbe jutása”?
Kiszóródás” az, amikor a műanyag pelletek kikerülnek elsődleges tárolóedényükből, például kihullanak a csomagolásból vagy az üzemeltetési folyamat során. A kiszóródás nem feltétlenül jár azzal, hogy a pelletek a környezetbe jutnak, például ha azokat azonnal feltakarítják.

A pelletek „környezetbe jutása” meg nem fékezett kiszóródásának következménye: a pelletek a talajba, a vízbe vagy a levegőbe jutnak, és azokat nem hasznosítják újra.

A Bizottság becslése szerint az EU-ban évente 134 000 és 198 000 tonna műanyag pellet jut szándékolatlanul a környezetbe.


3. Melyek azok a „helyes gyakorlatok”, amelyek csökkentik a kiszóródás és a környezetbe jutás kockázatát?
A vállalatok a kiszóródás és a környezetbe jutás csökkentését célzó helyes gyakorlatokat alkalmazhatnak, ilyenek például az alábbiak:

- A kiszóródás és a környezetbe jutás megelőzését, megfékezését és csökkentését célzó eljárásokat hoznak létre az érintett munkatársak szerep- és feladatköreinek egyértelművé tételével.
- A kiszóródás és a környezetbe jutás évenkénti becslésére és az esetleges kiszóródási incidensek rendszeres jelentésére szolgáló monitoringrendszert hoznak létre.
- Minden olyan helyszínt és folyamatot azonosítanak, amelyek esetében fennáll a kiszóródás és a környezetbe jutás kockázata.
- A kiszóródással és a környezetbe jutással kapcsolatos eljárásokat rendszeres külső ellenőrzésnek/tanúsításnak vetik alá.
- Egyértelmű vizuális elemeket (pl. feliratok, plakátok) és utasításokat (pl. kiszóródási incidens esetén képzési kézikönyvek, protokollok) helyeznek el a munkaterületen.
- Minden érintett munkatársat rendszeres képzésben részesítenek.
- Napi rendszerességgel takarítanak és valamennyi érintett helyszínen takarítóeszközöket biztosítanak.
- Speciális berendezéseket (pl. poreltávolító berendezések, porszívók, szűrők) helyeznek el.
- A munkaterületet elhagyó vagy oda behajtó összes tehergépjárművet ellenőrzik és kitakarítják.
- A pelletek szállítására vagy tárolására használt összes csomagolást ellenőrzik (a sérülés és a szakadás elkerülése érdekében).
- Kizárólag légmentesen záródó, szúrásbiztos és környezetkímélő módon lezárt csomagolást használnak a pelletek szállítására és tárolására (pl. lezárt konténerek, merev és újrafelhasználható nyolcszögletű tartályok, vastagabb műanyag zsákok).

 

A kérdőív kitöltése IDE kattintva kezdhető meg, és február 23-ig várjuk a válaszokat.

Kapcsolódó kérdéseit a piti.eniko@csmkik.hu email címen várjuk.

Köszönjük, hogy válaszaival hozzájárul a felmérés eredményességéhez!