Megújult a csökkentett munkaidő támogatási program

A járványhelyzettel kapcsolatos gazdaságvédelmi intézkedések egyik legfontosabb célja a munkahelyek megtartása, amihez a kormány kétféle bértámogatást is biztosít. Ezeket csökkentett munkaidőben foglalkoztatáshoz, valamint K+F munkavállalók után igényelhetik a munkáltatók. A támogatások első verziója már április 10-én megjelent, azonban a kiírások egyes feltételei miatt nem vált vonzóvá a munkáltatók számára. A visszajelzésekre építve április 21-én megjelentek a megújult feltételek, amik lehetővé teszik, hogy szélesebb körben, egyszerűbb adminisztrációval igényelhessék a vállalkozások a támogatásokat április 29-től.

Munkáltatóként lehetőség van mindkét támogatást igénybe venni, azzal a feltétellel, hogy egy adott munkavállaló csak egyféle programból támogatható, és más bérjellegű támogatással nem kombinálható. A csökkentett munkaidős foglalkoztatáshoz kapcsolódó támogatást azokra az alkalmazottakra vonatkozóan érdemes igényelni, akiknek ténylegesen csökkennek a feladataik, míg a K+F munkavállalók után járó támogatás akkor jelent segítséget, ha az elvégzendő feladatok nem csökkentek, viszont likviditási problémák nehezítik a bérek kifizetését.

Mivel K+F munkavállalókat a vállalkozások szűk köre alkalmaz, ezért a csökkentett munkaidőben foglalkoztatás után járó bértámogatás érhető el szélesebb körben. Ágazati megkötés nincsen, minden olyan vállalkozás igényelheti a támogatást, ami legalább 6 hónapja működik, és nem áll felszámolás, vagy végelszámolás alatt. Minimum 15 és maximum 75 százalékkal csökkenhet a munkaidő, és részmunkaidős foglalkoztatásként értelmezhető. A módosításokat követően home office-ban dolgozó munkavállalókra, és kölcsönzött munkaerőre is nyújtható be támogatási igény.

A támogatás egyik fejlesztése az egyéni fejlesztési idő bevezetése, ami azt jelenti, hogy a munkavállaló a kieső idejében valamilyen, a munkáltató által meghatározott képzésben vesz részt. A képzésre vonatkozóan nincsenek megkötések, azonban dokumentálni kell ezeket. A képzéseket nem szükséges a támogatás ideje alatt megvalósítani, a támogatás lejártát követő 2 évben van erre lehetőség. Nem minden esetben van szükség képzésre, ha a csökkentett munkaidő nem haladja meg az eredeti munkaidő 50%-át, akkor nem kötelező megállapodni egyéni fejlesztési időben.

A támogatás összege a kieső nettó munkabér 70%-a maximum a minimálbér kétszereséig 3 hónapon át. Például 200.000 forintos bruttó bér, és 50%-os munkaidő csökkenés esetén 46.550 forint támogatás igényelhető, ez a 133.000 forintos nettó bér 50%-ának (a kieső munkaidő arányának) a 70%-a. Magasabb alapbérrel, és kieső munkaidővel számolva magasabb támogatási összeg is elérhető.

Lényeges feltétele a támogatásnak, hogy 50%-nál alacsonyabb munkaidő csökkenés esetében a munkavállaló nettó bére nem lehet alacsonyabb az eredeti bérénél. A bérmegtartási kötelezettség 50% vagy afeletti munkaidő csökkenés esetén már nem merül fel, vagyis nem kell kiegészíteni a kieső munkaidőre vonatkozó bért a munkáltatónak. Túlóra nem számolható el ebben az időszakban a támogatott munkavállalónak, viszont van lehetőség munkaidőkeret alkalmazására.

Fenntartási kötelezettség a támogatásban érintett munkavállalókra vonatkozóan merül fel kizárólag, azonban a munkavállaló felmondására van lehetőség.

A támogatás utólag kerül átutalásra a munkavállaló részére 3 hónapon át, havi rendszerességgel. A területileg illetékes Kormányhivatalnál igényelhető a támogatás elektronikusan, és 8 napon belül hoznak döntést a támogatás megítéléséről. Jogorvoslatra nincs lehetőség, azonban újból adható be igénylés az elutasítást követően.

A K+F munkavállalók bértámogatása abban tér el, hogy a munkáltatónak kerül átutalásra a támogatás összege, és az egy munkavállalóra igényelhető havi maximális összeg magasabb: maximum 318 920 forint, amennyiben a munkavállaló havi bruttó munkabére 670.000 forint. A támogatás ideje 3 hónap ebben az esetben is.

További információ, és a kapcsolódó nyomtatványok IDE kattintva elérhetők a Csongrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának honlapján.

A támogatással kapcsolatban gyakran ismételt kérdéseket  ITT olvashatja.