Megnövelt támogatás az uniós mezőgazdasági termelőknek a vidékfejlesztési alapokból

Az Európai Bizottság javaslatot tett egy rendkívüli intézkedésre, amely lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy egyszeri átalányösszeget fizessenek a megugrott termelési költségek által érzékenyen érintett mezőgazdasági termelőknek és agrár-élelmiszeripari vállalkozásoknak. Az intézkedést az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) fogják finanszírozni. Az ilyen áremelkedések, különösen az energia, a műtrágya és a takarmány esetében, zavart okoznak a mezőgazdasági ágazatban és a vidéki közösségekben, ami likviditási és pénzforgalmi problémákhoz vezet a mezőgazdasági termékek feldolgozásával, forgalmazásával vagy fejlesztésével foglalkozó mezőgazdasági termelők és vidéki kisvállalkozások számára. Mivel a támogatás közvetlenül ezekre a pénzforgalmi nehézségekre irányul, és próbálja a likviditásáramlást fenntartani, alkalmas a piaci zavarok kezelésére, és végsősoron hozzá fog járulni a globális élelmezésbiztonsághoz is.

Janusz Wojciechowski, a mezőgazdaságért felelős uniós biztos így fogalmazott: „A mezőgazdasági termelők a közös agrárpolitika támogatásával továbbra is fáradhatatlanul azon dolgoznak, hogy nehéz körülmények között élelmiszert termeljenek. A Covid19-világjárványt követően most az ukrajnai orosz invázió következményei sújtják őket. Egyesek számára a túlélés forog kockán. Ezzel az intézkedéssel, amely az utolsó a KAP keretében bevezetett intézkedéssorozatban, azért támogatjuk őket, hogy továbbra is elő tudják állítani a világ számára szükséges élelmiszereket, gondozhassák földjeiket és gondoskodhassanak családjukról.”

A társjogalkotók általi elfogadást követően ez az intézkedés lehetővé teszi majd a tagállamok számára, hogy a 2021–2022-es időszakra vonatkozó EMVA-költségvetésükből elérhető finanszírozás legfeljebb 5%-át a mezőgazdasági termékek feldolgozásával, forgalmazásával vagy fejlesztésével foglalkozó mezőgazdasági termelőknek és kkv-knak nyújtott közvetlen jövedelemtámogatásra fordítsák. Ez az EU-ban összesen 1,4 milliárd eurós potenciális költségvetést jelent. A tagállamoknak ezt a támogatást olyan kedvezményezettekre kell fordítaniuk, akiket a jelenlegi válság legérzékenyebben érint, és akik elkötelezettek a körforgásos gazdaság, a tápanyag-gazdálkodás, az erőforrások hatékony felhasználása, illetve a környezet- és éghajlatbarát termelési módszerek mellett. A kiválasztott mezőgazdasági termelők és kkv-k legfeljebb 15 ezer, illetve 100 ezer euró támogatásban részesülhetnek. A kifizetéseket 2023. október 15-ig kell teljesíteni. A tagállamok akkor élhetnek e kivételes lehetőséggel, ha benyújtják módosított vidékfejlesztési programjukat (programjaikat), amelybe bevezették ezt az új intézkedést.

A mai rendkívüli javaslat „Az élelmezésbiztonság garantálása és az élelmiszerrendszerek rezilienciájának megerősítése” című közlemény keretében március 23-án elfogadott, az uniós mezőgazdasági termelőknek szóló 500 millió eurós támogatási csomagot követi. E két intézkedés keretében a Bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy támogassák a fenntartható gyakorlatokat folytató mezőgazdasági termelőket.

Ezzel összefüggésben a Bizottság fokozottabban nyomon követi a háború által érintett főbb mezőgazdasági piacok alakulását. Egy, a mai napon közzétett határozat értelmében a tagállamoknak havonta be kell jelenteniük a Bizottságnak, hogy az érintett termelők, nagykereskedők és piaci szereplők a gabona, az olajos magvak, a rizs és a tanúsított vetőmagok mekkora készleteivel rendelkeznek. Az Európai Bizottság létrehozott erre a célra egy eredménytáblát is, amely naprakész és részletes statisztikákat tartalmaz a kenyérbúza, a kukorica, az árpa, a repcemag, a napraforgóolaj és a szójabab uniós és globális szintű árairól, termeléséről és kereskedelméről. Ez időszerű és pontos képet nyújt a piaci szereplők számára az élelmiszerek és takarmányok előállításához szükséges alapvető alapanyagok rendelkezésre állásáról.

 

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2022. május 20.