Megjelentek az extraprofit adók részletszabályai

Június 4-én megjelent az extraprofit adókról szóló rendelet, ami több olyan változást is tartalmaz, ami nem csak előzetesen bejelentett 8 gazdasági ágazatot érinti. Duplájára nő a cégautóadó, változnak az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai, valamint emelkedik a népegészségügyi termékadó mértéke, és módosul az adóköteles termékek köre is.

A részletes szabályok a Magyar Közlöny 2022. 93. számában, IDE kattintva olvashatók.

Az előzetes bejelentések alapján az alábbi szektorokra kerülnek kivetésre adók, vagy emelkedik a meglévő adók mértéke a költségvetés egyensúlyának helyreállítása érdekében:

  • bankok,
  • energetika,
  • biztosítók,
  • kiskereskedelem,
  • gyógyszerforgalmazók,
  • telekommunikációs cégek,
  • légitársaságok,
  • reklámszektor.

A megjelent rendeletben a reklámadó nem szerepel, azonban a többi beharangozott különadó bevezetése, és módosítása belekerült a jogszabályba. A változások többsége 2022. július 1-jétől lép hatályba. Megjelentek olyan rendelkezések is, melyek nem csak az említett szektorokat, és nem csak a nagyvállalkozásokat érintik közvetlenül:

Duplájára nő a cégautóadó

2022. július 1. és 2022. december 31. között a cégautóadó havi mértéke személygépkocsinként, a személygépkocsi kilowattban kifejezett teljesítménye és környezetvédelmi osztályjelzése alapján:

Júliustól módosulnak az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvénytől (a továbbiakban: Efo tv.) eltérően a filmipari statiszta alkalmi munkából származó napi nettó jövedelme nem haladhatja meg a hónap első napján érvényes minimálbér 12 százalékát, amely összeget száz forintra kerekítve kell meghatározni.

Az egyszerűsített foglalkoztatásban foglalkoztatott munkavállaló esetében a munkáltató által fizetendő közteher mértéke:

  • az Efo tv. 7. (2)  bekezdés a)  pontja esetén a  munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként a hónap első napján érvényes minimálbér 0,5 százaléka,
  • az Efo tv. 7. (2)  bekezdés b)  pontja esetén a  munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként a hónap első napján érvényes minimálbér 1 százaléka,
  • az Efo tv. 2. 8.  pontjában meghatározott filmipari statiszta alkalmi munkára irányuló egyszerűsített foglakoztatása esetén a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként a minimálbér 3 százaléka,

azzal, hogy a mértéket száz forintra kerekítve kell meghatározni.

Az Efo tv. 10. § (2) bekezdésétől eltérően a nyugellátás számítási alapja

  • a 10. § a) pontja szerinti közteher fizetése esetén naponta a hónap első napján érvényes minimálbér 1,4 százaléka,
  • a 10. § b) és c) pontja szerinti közteher fizetése esetén a hónap első napján érvényes minimálbér 2,8 százaléka,

azzal, hogy az ellátási alapot száz forintra kerekítve kell meghatározni.

Az állami adó- és vámhatóság 2022. július 10-éig honlapján közzéteszi a módosított közteher-mértékeket, és a további részleteket.

A népegészségügyi termékadó is változik

A rendelet 2. melléklete tartalmazza a népegészségügyi termékadóval kapcsolatos változásokat. A termékadó köteles termékek köre változik, kikerülnek az alkohol italok, kivéve alkoholos frissítők, és megjelenik új kategóriaként a csemege, és az előrecsomagolt édes, sós tészta. A meglévő kategóriák esetében átlagosan 30%-al emelkedik az adó mértéke.