Élménynappal folytatódtak a pályaorientációs táborok Szegeden

A vízügyi szakmák és a környezetvédelem került előtérbe azon az élménynapon, amit a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK), valamint a Szent-Györgyi Albert Agóra közös pályaorientációs táboraiban részt vevő diákoknak szerveztek Szegeden. A Szent István téri víztoronynál tartott programon a gazdasági önkormányzat a Szegedi Vízmű, a Szegedi Szakképzési Centrum Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium, a Bánffy Szóda és a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület várta a kilátogató több mint 220 diákot.

1400 tanulónak szervez pályaorientációs nyári programot a kamara

Összesen mintegy 1400 tanulónak szervez pályaorientációs nyári programot a kamara – közölte Horváth Gábor, a CSMKIK képzési vezetője. Elmondta, hogy a tanulók elérése az idei év nyarán lesz a legvalószínűbb, ezért a nyári időszakra fektetjük a hangsúlyt. Önálló szervezésű kamarai táboraink mellett a Szent-Györgyi Albert Agóra, illetve a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum által szervezett táborokba is bekapcsolódunk szakmai kirándulások, illetve pályaorientációs szakmai programok szervezésével. A gyerekek így Szeged mellett Hódmezővásárhelye, Makón, Szentesen, Csongrádon és Algyőn vehetnek részt pályaválasztást segítő rendezvényeken a nyár végéig.

A kamara képzési vezetője hozzátette, hogy továbbra is az egyik legfontosabb feladatnak tartják a kamaránál a pályaorientációt, mivel a vállalkozásoknál nagy hiány van a szakképzett munkaerőből. Több olyan tábor is van, melyeken a digitalizáció és a robotika által alkalmazott technológiákkal találkoznak a fiatalok, ezek mellett a klasszikus szakmák is teret kapnak. A sokszínű táborokban egy dolog azonban közös: minden programon interaktívan, a gyerekek bevonásával, kézzel fogható élményekkel gazdagítva mutatják be a mesterségeket.

A Szegedi Vízmű szerint is kiemelten fontos a pályaorientáció

A Szegedi Vízmű Zrt. szerint azért fontosak az ilyen jellegű rendezvények, mert egy-egy ágazat bemutatásával segítheti a „pályaválasztókat” abban, hogy olyan szakmát válasszanak, ami nekik a leginkább megfelel, olyan szakmát, amire szükség van, amellyel könnyen el tudnak majd helyezkedni a tanulmányaik után. A vízszolgáltatás a jövő egyik meghatározó ágazata, azonban a vízműnél is jelentős probléma a szakember utánpótlás, és ez a jövőben még inkább így lehet. Ezért az a céljuk, hogy ahol, és amikor lehetőségük van rá, népszerűsítsék az ágazatban előforduló kulcsszakmákat, bemutassák, hangsúlyozzák a víziközmű szektor hosszú távú fontosságát. Bíznak benne, hogy ennek eredményeként évről évre egyre több diák bevonzása történik meg a víziközmű ágazatba.

A vállalat a diákok fejlődését szakmai gyakorlatokkal, tudásmegosztással támogatja. Fontosnak tartják a szakmai utánpótlás kinevelését. Évek óta sikeresen együttműködnek a Szegedi SzC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnáziummal (képzések, rendezvények, szakmai gyakorlatok), most a program részeként az iskola mutatta be a helyszínen a „vizes” szakmákat az érdeklődőknek. A Szent István téri víztoronyban a „Szikvíz története”, és a „Szeged város közműves vízellátásának és csatornázásának története” című kiállításokat is megtekinthették a diákok.