Koronavírus: jogaink utasként az EU-ban

Az Európai Bizottság részletes útmutatást adott ki március 18-án arról, hogy milyen szabályok védenek, és milyen jogaink vannak utasként az új körülmények között. Összefoglaltuk a főbb tudnivalókat.

Törölték a járatomat, mi a teendőm?

Járattörlés esetén a légitársaságoknak kötelességük felajánlani az alábbi három lehetőséget:

a) jegyár-visszatérítés

b) átfoglalás a lehető legkorábbi időpontra

c) átfoglalás egy későbbi időpontra

Amennyiben az átfoglalást választjuk, fontos észben tartani, hogy a járvány okozta korlátozások miatt a szokásosnál kevesebb járat közül válaszhatunk.

Gondoskodik a légitársaság az ellátásomról?

A légitársaságoknak kivétel nélkül mindig biztosítaniuk kell ételt, italt és szállást azoknak az utasoknak, akiknek törölték a járatát, és az átfoglalást választották a lehető legkorábbi időpontra.

Jogosult vagyok kártérítésre?

Alapvetően kártérítés akkor illet meg minket, ha a légitársaság nem értesített a járattörlésről legalább 14 nappal a menetrend szerinti indulás előtt. Ilyen esetekben, ha kártérítést kérünk, a légitársaságnak kell bizonyítania, hogy megfelelő időben szólt a változásról.

Nem jár viszont kártérítés, ha a légitársaság bizonyítani tudja, hogy rendkívüli körülmények miatt kellett törölnie a járatot. A koronavírus-járvány visszaszorításáért hozott hatósági intézkedések bizony tartozhatnak a rendkívüli körülmények kategóriájába.

Mi történik, ha én döntök úgy, hogy nem utazom?

Amennyiben ez a saját döntésünk, a jegyár visszatérítése a jegyünk típusától függ, és a jogokat és kötelezettségeket meghatározó részben találjuk meg a feltételeit.

Az Európai Unió az egyetlen hely a világon, ahol minden repülővel, vasúton, hajóval és busszal utazót széleskörű védelem illet meg.

Az utasjogokról ide kattintva olvashat többet.

Mik a jogaim, ha utalványt ajánlottak fel az utazás visszatérítése helyett?

Az uniós szabályozás értelmében a menetjegyek (repülőgép, vonat, busz, komp), illetve az utazási csomagok törlése esetén az utazóknak jogukban áll választani utalványok vagy készpénzben történő visszatérítés között. A Bizottság május 13-án fogadott el iránymutatásterre vonatkozóan. Az utalványok érvényességi idejét legalább 12 hónapban kell megállapítani, és beváltás hiányában legfeljebb egy év elteltével visszatéríthetőnek kell lenniük. Emellett kellő rugalmasságot kell biztosítaniuk az utasok számára, lehetővé téve, hogy ugyanazon az útvonalon ugyanazon szolgáltatási feltételek mellett utazzanak, és az utalványokat át kell tudni ruházni egy másik utasra is.

Veszélyben a légi közlekedési ágazat

A jelenlegi európai szabályok értelmében azoknak a légitársaságoknak, amelyek a következő évre szeretnék megtartani az idei repülőtéri résidejüket, a jelenlegi menetrendi időszakban számukra kiosztott résidők legalább 80 %-át fel kell használniuk. A Bizottság most ennek a szabálynak az időleges felfüggesztésére tett javaslatot, hogy elkerülje az üresen repülő, úgynevezett „szellemjáratokat”.

Az EP közlekedési szakbizottsága támogatja a javaslatot, amelyet a március 26-i rendkívüli plenáris ülésen fogadtak el a képviselők. A Tanács is elfogadta, így visszamenőleges hatállyal március 1-jétől érvénybe lépett.

Forrás: az Európai Parlament 2020. július 23-án frissített összefoglalója