Kereskedelmi korlátozások a koronavírus járványhoz kapcsolódóan

Az alábbi kereskedelmi korlátozások léptek életbe a koronavírus járványhoz kapcsolódóan: 


AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG 2020/402 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2020 MÁRCIUS 14) EGYES TERMÉKEK KIVITELÉNEK EXPORTENGEDÉLY BEMUTATÁSÁHOZ KÖTÉSÉRŐL [1] 

A koronavírus-fertőzéshez kapcsolódóan az Európai Bizottság kereskedelmi korlátozásokat vezetett be olyan termékekre, melyek kulcsfontosságúak a járvány megfékezésének érdekében. A védőeszközök, például szájmaszkok korlátozott számban állnak rendelkezésre, a vírus terjedése ráadásul komoly keresletnövekedést von maga után.  

Az Európai Bizottság egyes termékek exportját ezen okokból külön exportengedély bemutatásához kötötte a tagállamok cégeinek számára. Az erről szóló EU 2020/402 Végrehajtási Rendelet, az exportengedélyhez szükséges részletes eljárási rend, az exportengedélyhez kötött részletes terméklista, valamint az exportengedély-formanyomtatvány mintája az alábbi linken keresztül érhetők el:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?qid=1584714498963&uri=CELEX:32020R0402


A MAGYAR ENGEDÉLYEZTETÉSI ELJÁRÁS AZ EU 2020/402-ES RENDELET ALAPJÁN [2] 

Magyarországon az EU 2020/402-es rendelet szerint kötelező exportengedélyeztetési eljárást a Budapest Főváros Kormányhivatala keretén belül működő Kereskedelmi, Haditechnikai, Exportellenőrzési és Nemesfémhitelesítési Főosztály végzi el. A Kormányhivatal honlapján találhatóak az exportengedélyek kritériumai, az érintett termékek köre, illetve kitöltési segédlet az exportigénylés benyújtásához. A formanyomtatvány kitöltésére lehetőség van papír alapon és elektronikus úton is.

A Kormányhivatal tájékoztató oldala az alábbi linken érhető el:

https://mkeh.gov.hu/kereskedelmi/kereskedelmi_osztaly/vedoeszkozok 


SZÁLLÍTMÁNYOZÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEK A KORONAVÍRUS KAPCSÁN [3] 

Az Európai Bizottság a COVID-19 világjárvány kapcsán prioritásként kezeli a polgárok egészségét. Ez magában foglalja az alapvető szállítmányozás fenntartását, például orvosi és egyéb kulcsfontosságú áruk esetében. Számos tagállam korlátozásokat jelentett be a szállítmányozás területén - az országonkénti korlátozások teljes listája a címre vagy a lenti linkre kattintva érhető el. A lista rendszeresen frissül. A szállítmányozással kapcsolatos információk az alábbi linken, az Európai Bizottság honlapján, angol nyelven érhetők el:

https://ec.europa.eu/transport/coronavirus-response_en 


Mivel a helyzet gyorsan változik, a lista nem feltétlenül teljes. A legpontosabb és legfrissebb információkat, beleértve az áruk szállításának elősegítését célzó mentességeket, mindig az illetékes nemzeti hatóság honlapján található meg. 


KÖZÚTI SZEMÉLY ÉS TEHERFORGALMAT, VASÚTI SZEMÉLYFORGALMAT, LÉGIFORGALMAT ÉRINTŐ INTÉZKEDÉSEK, HATÁRINFÓ [4] 

A Magyarország Kormányának exportfejlesztést támogató Export Hungary honlapon folyamatosan frissülő információk találhatók a koronavírus-fertőzés kapcsán a közúti személy és teherforgalmat, vasúti személyforgalmat, légiforgalmat érintő intézkedések, határinfó, külföldön érvényben lévő áruforgalmi korlátozások.

Az információk elérhetők az exporthungary.gov.hu honlapon, valamint az alábbi linken keresztül: 

http://exporthungary.gov.hu/covid-19-koronavirus-tajekoztato