Iparért Díjat kapott Kamaránk önkéntes tagja, a Délzsalu Kft.

Harminc éve zsaluznak Mura Mészárosék

A Délzsalu Építőipari Szolgáltató és Kölcsönző Kft. krisztusi korba lépett idén, betöltötték a harminc évet. A napjainkban elsősorban zsalurendszerek kölcsönzésével, tervezésével, tanácsadással és mérnöki szolgáltatásokkal foglalkozó családi vállalkozás története apához és fiához, Mura Mészáros Józsefhez és Mura Mészáros Zsolthoz kapcsolódik. Őket egyébként ügyvezetőként, illetve cégvezetőként jegyzik. A kamarai közösségben is jól csengő nevek a Mura Mészárosok, az építőipari osztály elnöki tisztét egymást váltva látták el. Közben a család harmadik generációja is bejelentkezett, Zsolt fia, Bálint, ugyanazt a szakot választotta a műszaki egyetemen, mint a nagyapja. A kamara Iparért Díját idén Mura Mészáros Zsolt kapta.
Amikor a cég ügyvezetőjét Mura Mészáros Józsefet az elmúlt 30 évről kérdezem, ő rögtön 60 évről beszél, hiszen majdnem ennyi ideje, 1964-ben végzett a műszaki egyetem mélyépítő-szerkezetépítő szakán, és helyezkedett el legendás munkahelyén, a szegedi Délépnél. Olyan kiemelkedő vasbeton műtárgyakat, mérnöki létesítményeket sorol, és mutat meg egy emlékkönyvben, amelyeket „mi csináltunk”: szegedi víztornyok, Matáv-torony, Pick érlelőtorony, meg, hogy az országos gabonasiló programban a délépes csapattal 32 gabonasilót „csúsztam”. És, „2200 lakást gyártottunk le és szereltünk össze évente”.


Piaci rést találtak

A Délzsalu Kft. 1992. április 8-án alakult meg. A „hőskorban”, a rendszerváltoztatás első éveiben vagyunk, a nagy állami építővállatok, köztük a Délép szétesését követően alakult Délépszerből kiválva, a kialakult piaci résben, a szakmánkénti vállalkozások igényének kiszolgálására jött létre a korszerű zsaluzati rendszerek kölcsönzésével, szaktanácsadással foglalkozó új mikrovállalkozás. Hogy miért pont a zsaluzás? Mert a délépes időkben Mura Mészáros Józsefhez, a csúszózsalus, monolit vasbeton technológiák álltak a legközelebb.


Családi lett a vállalkozás

1998 és 1999 emlékezetes év a Délzsalu Kft. életében, egyrészt mert beindultak az önálló zsaluzási, majd rá egy évire a komplett vasbeton építési vállalkozások is, vagyis már a kivitelezési munkákkal is el kezdtek foglalkozni. Másrészt, ahogy már Mura Mészáros Zsolt meséli, „sikeres államvizsga után rögtön állásajánlatot kaptam az ATIVIZIG-től amelyet nagyon megtisztelőnek tartottam, de rövid mérlegelést követően nemet mondtam, és a saját vállalkozásban való munkát választottam, így 1999. július 1-jén beléptem a Délzsalu Kft-be. Nyaranta is itt dolgoztam, ebbe nőttem bele.” Majd hozzátette: „Hittem benne, volt munkánk és dolgoztunk – szó szerint a két kezünkkel is, minden munkafázisát megtanultam annak, amivel foglalkoztunk.”
Érkezése olyan szempontból is változást hozott a cégben, hogy még ugyanabban az évben, 1999-ben megvásárolták a társtulajdonos tulajdonrészét, megteremtve ezzel a szerkezetépítési és mélyépítési munkák saját vállalkozásban történő felfuttatásához a lehetőségeket. Olyan munkákat említenek, mint a Madách Színház felújítási, vagy a szegedi Praktiker alapozásának zsaluzási munkáit, a Lechner téri 4 lakásás társasház vasbeton födémeinek, vagy a makói Sportcsarnok lelátója és fogadóépülete vasbeton szerkezetének zsaluzását, vagy Soroksáron az Újtelepi templom, Miskolcon a Pláza, Szentesen a Kontavill Spinkel központjának zsaluzási munkálatait.


Mérnökök hozzáadott értékei

A két építőipari szakember nagy tisztelője a szakmai tudásnak, amelyet azonban nemcsak másoktól várnak el, hanem igyekeztek maguk is jó – és persze számukra hasznos – példával elöl járni. Miközben az apa a felelős műszaki ellenőrzésre és vezetésre szerzett képzettséget, amivel már projektvezetést is vállalhatott, a fia az egyik nagy zsalurendszer gazdájánál, több hónapos gyakorlaton, kitanulta a számítógépes zsalutervezést. További hozzáadott értéket teremtettek ezzel vállalkozásuknak.
Így nem csoda, 2000-ben új üzletágat indítottak, mérnöki szolgáltatásként nagyprojektek irányítását, műszaki ellenőrzését, illetve felelős műszaki vezetői feladatok ellátását is vállalják – itt is van referencia bőven, kezdve a Miskolci Plázától és a Csaba Centertől a budapesti Kleopátra Ház és a Római Kert lakóparkon át a szegedi Logisztikai Központig (SZILK) vagy a legutóbbi „nagy dobásukig”, a csúszózsalus technikával készült Fadd-Dombori gabonatároló silóig.


Nem a Maldív-szigeteket választották

Zsolt szemléletesen írta le cégfejlődésüket: „Kezdetben a szakértelmen kívül szinte semmink nem volt: bérelt iroda, bérelt terület, bérelt zsaluk; aztán saját zsalu, saját telep, bérelt iroda; majd végül saját iroda, saját telephely, saját zsalu. És közben megtanultunk vállalkozni.” És még valamit hozzátett: „Nem raboltuk ki a cégünket soha: Amikor volt nyereség, annak a túlnyomó részét visszaforgattuk eszközökbe – vettünk, vettünk, vettünk. És nem a Maldív-szigetekre mentünk nyaralni… Így lett saját irodánk, saját telephelyünk, saját eszközkészletünk.”
Így nem véletlen, hogy 2014-től fő tevékenységként a zsaluzati rendszerek bérbeadása, illetve igény szerint tervezése került előtérbe, a kis emésztőgödörtől a társasházakon át a nagyméretű építményekig mindenre tudnak megoldást kínálni. A referenciák sora itt is szinte végtelen, csak néhány ezek közül: szegedi CBA Nova, ELI, Maty-éri olimpiai központ, BMW autószalon, SZTE klinikák, Jogi Kar, mórahalmi iskola és uszoda, kiszombori bölcsőde, társasházak és családi házak.


Mindenből a legjobbat

A vállalkozás két vezetője között mindig teljes volt az összhang abban, hogy minden eszközből, berendezésből a legjobbat kell megvenni. Zsolt sorolja a márkákat: Hünnebeck, Doka, Meva, Peri – többnyire osztrák és német gyártókról van szó, termékeik a legszigorúbb szabványok szerint készülnek. Van persze a piacon más is – magyarázta a cégvezető –, de no name és utángyártott zsaluzatok nem kerülhetnek be a Délzsalu raktáraiba. Amelyek egyébként fedettek, és példás rendben, glédában állnak benne a zsaluelemek. És, hogy a mennyiségekről is legyen fogalmunk: van a cégnek például 3000 négyzetméter födémzsaluzata és van 4000 darab teleszkópos oszlopa. Dél-Alföldön a legnagyobb zsaluzókészlettel rendelkeznek.


Három generáció

Mura Mészáros József 81 éves és aktív, búcsúzáskor meg is jegyzi, hogy reméli tíz év múlva is itt találkozunk. A fia Zsolt, 46 éves, persze, hogy nagyon aktív. A 30-as számot ízlelgetve, saját magát is meglepte a felismerés, hogy „ez most már az életem nagyobbik része”. Két fia van, Hunor 12, Bálint 18 éves. Nagyapjuk gördíti tovább a történetet: „Érettségizik az unoka. Mi lesz belőle? – se a nagyapja, se az apja nem tudja. Aztán kiderült, arra a mérnökkarra jelentkezett, ahol én végeztem 58 évvel ezelőtt. Ez azt jelenti, hogy most, az Építők napján mindhárman beállunk a focicsapatba – apa, fia, nagyapa. Csodálatos folytonossága ez nemcsak az életünknek, hanem a családi vállalkozásunknak is.” Bálint maga választotta édesapja és nagyapja hivatását. A miértre ő is csak azt tudja mondani, amit édesapja 23 évvel ezelőtt: ebbe nőttem bele…


Őrfi Ferenc

Galéria