EU-India: létrejött a Kereskedelmi és Technológiai Tanács

Az EU és India az új Kereskedelmi és Technológiai Tanács (TTC) létrehozásával megerősítette stratégiai partnerkapcsolatait. Az új TTC elmélyíti a két partner közötti stratégiai elkötelezettséget a kereskedelem és a technológia terén. Az új Tanács létrehozatala Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Narendra Modi indiai miniszterelnök 2022. április 25-én Újdelhiben tett bejelentését követi. Társelnökei az EU részéről Margrethe Vestager és Valdis Dombrovskis ügyvezető alelnökök, India részéről pedig Szubrahmanjam Dzsaisankar külügyminiszter, Piyush Goyal kereskedelmi és ipari miniszter, valamint Ashwini Vaishnaw elektronikai és információtechnológiai miniszter.

Munkacsoportok

A gyorsan változó geopolitikai környezetben az EU-nak és Indiának közös érdeke a közös értékeken alapuló biztonság, jólét és fenntartható fejlődés biztosítása. A Kereskedelmi és Technológiai Tanács biztosítja a politikai irányítást és a szükséges struktúrát a megközelítések összehangolásához és a technikai munka előmozdításához. A munka megalapozása érdekében mindkét fél megállapodott abban, hogy dolgozni fognak olyan kritikus területeken, mint a konnektivitás, a zöld technológiák és a reziliens ellátási láncok.

A TTC miniszteri találkozói három munkacsoport előkészítő munkájára támaszkodnak, amelyek két héten belül üléseznek munkájuk megszervezése érdekében:

  • Stratégiai technológiák, digitális kormányzás és digitális konnektivitás: a munkacsoport közösen fog dolgozni olyan közös érdekű területeken, mint a digitális konnektivitás, a mesterséges intelligencia, az 5G/6G, a nagy teljesítményű és kvantum-számítástechnika, a félvezetők, a felhőalapú rendszerek, a kiberbiztonság, a digitális készségek és a digitális platformok.
  • Zöld és tisztaenergia-technológiák: ez a munkacsoport a zöld technológiákra, többek között a beruházásokra és a szabványokra fog összpontosítani, különös tekintettel a kutatásra és az innovációra. Meg fogja vizsgálni a tiszta energia, a körforgásos gazdaság, a hulladékgazdálkodás, valamint az óceánban található műanyag és szemét kérdését. Emellett elő fogja mozdítani az uniós és indiai inkubátorházak, kkv-k és induló vállalkozások közötti együttműködést.
  • Kereskedelem, beruházások és reziliens értékláncok: a munkacsoport az ellátási láncok rezilienciáján, valamint a kritikus összetevőkhöz, az energiához és a nyersanyagokhoz való hozzáférésen fog dolgozni. Törekedni fog továbbá az azonosított kereskedelmi akadályok és globális kereskedelmi kihívások megoldására azáltal, hogy előmozdítja az együttműködést a többoldalú fórumokon. Azon fog munkálkodni, hogy előmozdítsa a nemzetközi szabványokat és a globális geopolitikai kihívások kezelésével kapcsolatos együttműködést.

A kereskedelemről, a beruházásokról és a földrajzi jelzésekről szóló kétoldalú tárgyalások három ága a TTC-től függetlenül folytatódik. E tárgyalások irányításában továbbra is a magas szintű kereskedelmi és beruházási párbeszéd lesz a fő szerv. Emellett az EU-India magas szintű digitális beruházási fórumot a TTC első miniszteri találkozója alkalmával is meg lehet szervezni.

Következő lépések

A TTC miniszteri találkozóira legalább évente egyszer kerül sor, a helyszín pedig felváltva az EU és India lesz. A három munkacsoport ma megalakult, és megkezdi együttműködését. Az első EU-India miniszteri találkozóra a tervek szerint 2023 tavaszán kerül sor.

Háttér-információk

Az Indiával való partnerség az elkövetkező évtized egyik legfontosabb kapcsolata, és e partnerség – többek között a TTC révén történő – megerősítése prioritás. A TTC-n belüli együttműködésnek a közös stratégiai jelentőségű kulcsfontosságú kérdésekre kell összpontosítania, ideértve a kereskedelmet, a megbízható technológiát és a biztonságot, különös tekintettel a rivális kormányzási modellek által támasztott kihívásokra. Ebben az összefüggésben a kutatási és innovációs együttműködés fontos szerepet játszik a lehetőségek kiaknázásában.

Az EU-India Kereskedelmi és Technológiai Tanács a második ilyen kétoldalú fórum az EU számára, India számára pedig az első, amelyet valamely partnerrel együtt hozott létre. Az EU és az USA 2021. júniusában hozott létre egy TTC-t. E Tanács kiegészíti az indiai–csendes-óceáni térséggel folytatott együttműködésre vonatkozó uniós stratégia részeként ázsiai partnerekkel már elindított digitális partnerségeket.

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2023. február 6.