Elérhető a kistelepülési üzletek támogatásához kapcsolódó előjegyzési űrlap

A Gazdaság-újraindítási Akcióterv keretében a kistelepülési üzletek támogatását célzó felhívás március végéig kerül kiírásra. A részleteket tartlamazó rendelet és az előjegyzési űrlap elérhető minden, a támogatás iránt érdeklődő potenciális kedvezményezett számára.

A Magyar Közlönyben megjelent 62/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerint a támogatás a Magyar Falu Program keretében érhető el. A felhívás lebonyolító szervezete a Bethlen Gábor Alapkezelő Közhasznú Nonprofit Zrt., az ügyintézésbe bevonva a Széchenyi Programiroda Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Kft.-t.

 

A programra a kormány 45 milliárd Ft keretösszegete biztosít. A Magyar Falu Program új pilléreként a 2000 lélekszám alatti településeken működő, újonnan nyíló, vagy újranyitó kisboltok akár 60-70 millió forint támogatásban is részesülhetnek.

Támogatottak köre:

  • az olyan gazdasági társaság, egyéni vállalkozó vagy szövetkezet részére, amely a 2 ezer fő alatti kistelepülésen kiskereskedelmi tevékenység keretében napi fogyasztási cikket értékesítő üzletet üzemeltet, és az üzlet főtevékenysége az élelmiszer jellegű bolti vegyes kereskedelem, vagy
  • az olyan már működő vagy újonnan induló gazdasági társaság, egyéni vállalkozó vagy szövetkezet részére, amely kistelepülésen kiskereskedelmi tevékenység keretében vállalja napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet üzemeltetését, ahol ilyen üzlet nem működik.

Támogatott tevékenységek:

  • az üzlet külső és belső felújítására, ideértve az épületgépészeti korszerűsítést is, bővítésére, építésére, akadálymentesítésére. Ezekben az esetekben a támogatás az elszámolható költség legfeljebb 80 százaléka, de legfeljebb 50 millió forint.
  • a kiskereskedelmi tevékenység és a támogatási kérelemben vállalt egyéb szolgáltatás folytatásához szükséges eszközök, különösen a berendezési bútorzat, melegentartó eszköz, hűtőpult, hűtő, feldolgozógép, sütő, kelesztő gép, pénztárgép, számítógép, POS terminál, illetve az elektronikai eszközökhöz kapcsolódó immateriális javak (szoftver, licencdíj) beszerzésére,
  • az üzlet és a vállalt szolgáltatás hatékony üzemeltetése érdekében indokolt képzés költségeire. Az előbbi két esetben a támogatás együttes összege az elszámolható költség legfeljebb 75 százaléka, de legfeljebb 12 millió forint.
  • az üzletnek helyet adó ingatlan adásvétele során a vételár megfizetéséhez, a vételár 50 százaléka, de legfeljebb 5 millió forint.
  • az üzletben foglalkoztatottak munkabéréhez kapcsolódó közterhek megfizetéséhez idén 2 fő, utána egy fő részére, 5 évig.

A részleteket tartlamazó rendelet, tájékoztató, gyakori kérdéseket tartalmazó összefoglaló és az előjegyzési űrlap elérhető a Bethlen Gábor Alapkezelő Közhasznú Nonprofit Zrt. honlapján.