Elérhető a BIREG rendszer felhasználói felülete

A 261/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet módosításának megjelenésével a BIREG rendszer bevezetése került kimondásra. A BIREG üzembentartói regisztrációja – a hatékony működés érdekében – minden fuvarozót érint, ideértve a közösségi engedéllyel tevékenykedő EU-s – így a magyar – vállalkozókat is.

Mi a célja?

A BIREG rendszer hatékony, minden fuvareseményre kiterjedő ellenőrzést tesz lehetővé a bilaterális és CEMT engedéllyel végzett szállításoknál. Annak érdekében, hogy a harmadik országból érkező járművek mellett az EU tagállamainak fuvarozóit és az általuk végzett bilaterális vagy CEMT engedélyhez kötött fuvarokat is maradéktalanul nyomon követhesse a rendszer, a jogszabály a közösségi engedéllyel tevékenykedők regisztrációját is előírja a BIREG-ben.

A rendszert, a Magyarország területét érintő, díj ellenében nemzetközi közúti árutovábbítást végző 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművel, a saját számlás nemzetközi közúti áruszállítást végző 7,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművel, továbbá a Magyarország területén végzett ún. kabotázs (adott országban nem honos gazdasági szereplők közt megvalósuló) fuvarozást végző tehergépjárművel végzett fuvarfeladatokra kell használni.

Kinek a feladata?

A BIREG bejelentés megtétele az üzemben tartó vagy szállító feladata, ugyanakkor a változás a magyar címzettek és feladók számára is határoz meg új feladatokat. Január elsejétől ellenőrizniük kell a rendszerben a BIREG regisztráció érvényességét, majd 2021. július elsejétől szállítással összefüggő adatokat is kell rögzíteniük a rendszerben.

Mik a következmények?

2021. februártól a BIREG használatának elmulasztása az engedély nélkül végzett fuvarozással esik azonos elbírálás alá, így azzal megegyező szankciót von maga után. Mivel a jogszabály a fel- és lerakók számára is előírja a BIREG rendszerben generált visszaigazolás ellenőrzését – majd 2021. júliustól az elektronikus rendszer aktív alkalmazását is –, az engedélyek többszöri vagy szabálytalan felhasználása teljes egészében kizárható lesz a magyar fuvarpiacon.

A felületet az alábi linken elérhető:
https://bireg.hu/

A webes felületen a felhasználó a regisztráción kívül információt kap a rendszer céljáról, a feladatokról és a regisztráció elmulasztását követő következményekről.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az érintett szaktárcához a szankciónálási határidő kitolásának kérésével. Az erre érkező válaszról haladéktalanul tájékoztatjuk a vállalkozásokat.