Elindult az unió kereskedelempolitikájának átfogó felülvizsgálata

Az Európai Bizottság elindította az Európai Unió kereskedelempolitikájának átfogó felülvizsgálatát, melynek keretében nyilvános konzultáció kezdődik az Európai Parlament, a tagállamok, az érdekelt felek és a civil társadalom véleményének megismerése érdekében. A Bizottság konszenzust kíván kialakítani az uniós kereskedelempolitika új középtávú irányvonaláról, amely választ ad számos új globális kihívásra és figyelembe veszi a koronavírus-válság tanulságait is.

Egy erős Európai Uniónak erős kereskedelmi és beruházási politikára van szüksége ahhoz, hogy támogassa a gazdaság helyreállítását, minőségi munkahelyeket teremtsen, megvédje az európai vállalatokat a tisztességtelen gyakorlatoktól az Unión belül és kívül egyaránt, és összhangot biztosítson a tágabb prioritásokkal a fenntarthatóság, az éghajlatváltozás, a digitális gazdaság és a biztonság területén.

Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „A koronavírus-világjárvány okozta gazdasági és társadalmi károk kezelése, az európai gazdasági helyreállítás beindítása, valamint a munkahelyek védelme és az új munkahelyek teremtése érdekében nemrégiben javaslatot tettünk egy nagyszabású európai helyreállítási tervre, amely az uniós költségvetés teljes potenciáljának kiaknázásán alapul. Az Európai Unió a világ kereskedelmi szuperhatalma. A nyitott és szabályokon alapuló kereskedelem jelentős mértékben hozzá fog járulni a globális helyreállításhoz. Gondoskodnunk kell róla, hogy a kereskedelempolitika polgáraink és vállalkozásaink javát szolgálja. A mai napon megkezdjük a kereskedelempolitika felülvizsgálatát annak érdekében, hogy ebben a globális gazdaság szempontjából kritikus pillanatban kiigazítsuk az EU globális kereskedelemmel kapcsolatos megközelítését.”

Phil Hogan kereskedelmi biztos hozzátette: „A jelenlegi világjárvány átformálja az általunk ismert világot, és kereskedelempolitikánknak alkalmazkodnia kell a változásokhoz annak érdekében, hogy hatékonyabban szolgálja az európai érdekeket.Ezért kérjük ki polgáraink és az érdekelt felek véleményét, hogy azok ismeretében alakíthassuk ki a koronavírus utáni világhoz illeszkedő uniós kereskedelempolitikát. Azt akarjuk, hogy politikánk továbbra is a polgáraink és vállalkozásaink érdekeit szolgálja, erősítse a globális vezető szerep betöltésére irányuló törekvéseinket számos területen, és eközben szigorúbb megközelítést alkalmazzon annak érdekében, hogy megvédjük magunkat minden ellenséges vagy visszaélésszerű fellépéstől. Fenn kell tartanunk a szabad és tisztességes kereskedelmet, amelyet megfelelő szabályok támasztanak alá a 27 tagú EU-n belül és világszerte egyaránt. E felülvizsgálat során minden érintettet meg fogunk hallgatni.”

A konzultáció eredményei beépülnek majd az év vége felé megjelenő közleménybe. A végleges felülvizsgálat egy átlátható és inkluzív folyamat eredménye lesz, melynek során online nyilvános konzultációra, továbbá az Európai Parlamenttel és a tagállamokkal folytatandó párbeszédre kerül sor, valamint a vonatkozó érdekelt feleket és a civil társadalom képviselőit is bevonják.

A konzultáció az uniós kereskedelempolitika valamennyi releváns témájára kiterjed, különös tekintettel a következőkre:

- Ellenállóképes és fenntartható uniós gazdaság kiépítése a koronavírus után

- A Kereskedelmi Világszervezet reformja

- Globális kereskedelmi lehetőségek teremtése a vállalkozások, különösen a kis- és középvállalkozások számára

- A kereskedelempolitika hozzájárulásának maximalizálása az olyan kulcsfontosságú globális kihívások kezeléséhez, mint az éghajlatváltozás, a fenntartható fejlődés vagy a digitális átállás

- A fő kereskedelmi partnerekkel fennálló kereskedelmi és beruházási kapcsolatok megerősítése

- Az egyenlő versenyfeltételek előmozdítása, valamint az uniós vállalkozások és polgárok védelme

További információk a most közzétett konzultációs felhívásban találhatók. Az írásbeli észrevételeket 2020. szeptember 15-ig lehet benyújtani.

Forrás: az Európai Bizottság Sajtószolgálata, 2020. június 16.