Bértámogatás diákmunkások idényjellegű foglalkoztatásához

A 2013 óta futó Nyári diákmunka program elsősorban bértámogatással ösztönöz a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatására. A mezőgazdaságban, a turizmusban és a vendéglátásban tevékenykedő munkaadóknál legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, a program a munkabér összegének háromnegyedét vállalja át.

A fiatalok június közepétől regisztrálhatnak, a támogatásokat önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le. A programba 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanuló diákok jelentkezhetnek, akik jelenleg nem állnak munkaviszonyban, nem rendelkeznek vállalkozási jogviszonnyal.

A program keretében a munkaadók számára a célcsoportba tartozó személyek munkaviszonyban történő alkalmazása esetén legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható. Bértámogatásként a munkabér összegének 75 %-a kerül megtérítésre legfeljebb 2 hónap időtartamra.

A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében 195.000 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 150.000 Ft/fő/hó összeg vehető figyelembe. A napi 8 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken.

A program 2022. június 15. napjától 2022. augusztus 31. napjáig tart. 2022. június 15. napjától lehetőségük nyílik a diákoknak, hogy regisztráltassák magukat az illetékes járási hivatalnál, míg a tényleges foglalkoztatásra 2022. július 1. napjától kerülhet sor.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közzétett támogatási kérelmet szükséges benyújtania a kérelmező munkáltatónak a székhelye, telephelye vagy a munkavégzés helye szerint illetékes járási hivatalhoz.