Az üres flakonokat visszaveszik, mossák, újratöltik

Dr. Sápi András: Cégként nem egyszerű környezetbarát módon viselkedni, de lehetséges

 

A REFRAME projektünk záró konferenciájának másik előadója dr. Sápi András, a Szegedi Tudományegyetem docense, egyben egy környezetbarát kisvállalkozás, az Easy Fresh Kft. ügyvezetője, vezető vegyésze volt, aki akadályoztatása miatt videofelvételen fejtette ki gondolatait Mit tehetünk a fenntartható jövőért kisvállalkozásként címmel. Prezentációjából kiderült, egyetemi kutatóként és gyakorló vállalkozásvezetőként ő is mélyen elkötelezettje a zöld gondolatnak.

 

Kutatók keresik a választ a környezeti problémákra
Dr. Sápi András prezentációja első felében egyetemi munkahelyére, az Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszékre kalauzolta hallgatóságát, bemutatta, hogy az oktatás mellett kutatócsoportjával elsősorban olyan környezeti problémák megoldására fókuszálnak, mint a széndioxid- és füstgáz átalakítások. Speciális katalizátor gépkocsikhoz, katalitikus (zöld) tégla kandallókhoz fémjelzik eredményeiket. Ami az oktatási irányokat illeti, a környezetvédelmi technológiákat és a hulladékkezelést emelte ki. Legújabb egyetemi projektjükről a Megújuló Energia Nemzeti Laboratóriumról is beszélt, melyen több kutatócsoport dolgozik együtt. – Lényege, hogy bejön a napfény, bejön a víz, bejön a széndioxid, és az átalakítások révén a végén csepegni fog a benzin. amit autóba tudunk tankolni – fogalmazott az előadó.

 

5 millió tonna hulladék évente
A szilárdhulladék-kezelés problémái is élénken foglalkoztatják dr. Sápi Andrást, úgyis, mint egyetemi oktatót és úgy is mint vállalkozót. Mi van a kukában? – tette fel a kérdést. Magyarországon 5 millió tonna évente – legalábbis, amiről tudunk. Míg a 30-as évek kukájában még alig láthattunk műanyagot, most egyre nagyobb mértékben (13%) A hulladék-kezelési piramis széles talpazatán találjuk a legrosszabb megoldást, a lerakást (ennek aránya Magyarországon még mindig 80%), valamit javít a helyzeten, ha ebből sikerül energiát kinyerni (pl. biogázt), aztán a következő szint az égetés, ami már fejlettebb technológia, a következő lépcsőfok az újrahasznosítás, majd következik az újrahasznált, azután a csökkentés, végül a piramis csúcsa a megelőzés, illetve új módszerek találása. A legrosszabb, ami történhet, amikor a hulladék be sem kerül a rendszerbe, gondoljunk csak az óriási kiterjedésű úszó műanyagszigetekre az óceánokon.

 

Gyakorlatban is bizonyította: lehetséges
Dr. Sápi Andrásék vállalkozásukban is nagy hangsúlyt fektetnek a hulladékcsökkentésre és az újragondolásra. Az Easy Fresh Kft. egyébként 2015-ben indult el családi vállalkozásként, tisztítószereket gyártanak algyői kézműves kisüzemükben, így például öblítőket, mosószereket, folyékony szappanokat, vízkőoldókat. – A termékeinket már eleve újrahasznosított alapanyagból gyártott kannákba töltjük. A kiürült flakonokat visszavesszük, kimossuk és ellenőrzés után újra töltjük – ezzel legalább kétszer sikerül a műanyagot újrahasználni. Kialakítottunk egy rendszert a flakon visszaküldésre, vannak különböző pontjaink az országban, ahová vis - szavihetik, visszaküldhetik az emberek a flakont. – Cégként környezetbarátságosan viselkedni, nem egyszerű s nem is olcsó – fogalmazott a kisvállalkozás vezetője –, de kitartunk emellett, mert hisszük, hogy erre kell menni. Puszta számításból nem érné meg, az eszmei értéke, ami igazán fontos. Az a cég, amelyik az újrahasznosított flakonokat gyártja, termékadót kell fizessen kilónként a műanyag után, jó lenne, hogy ha a regranulált műanyag után nem kellene ezt az adót fizetni. – Szerencsére egyre több olyan vevőnk van, akik nyitottak, értik, hogy közösek a céljaink. Volt olyan vevőnk, aki a kiürült flakonokat szépen összecsomagolta és postán küldte vissza nekünk, nem sajnálva a feladás költségeit sem. Egyre több csomagolásmentes bolt is van, 25-30 literes kannákban szállítunk, miután kiürültek, újratöltjük őket. – Büszkék vagyunk arra, hogy 2019-ben például egyáltalán nem kellett hulladékot leadnunk, vagyis nulla kg hulladékot termeltünk. A gyártás és csomagolás során keletkezett hulladékot szinte teljes egészében felhasználjuk a webshopos rendelések csomagolására, a csomagok térkitöltésére - ami lehet, hogy nem szép, de így tartjuk helyesnek.

 

Alapanyag csak fenntartható gazdaságokból
Hogy mennyire zöld tud lenni egy vegyipari kisvállalkozás, Sápi András még tudta emelni a tétet, ugyanis, mint elmondta, termékeink alapanyagait fenntartható gazdaságok termelik, így biztosított például, hogy esőerdőket és más, állatvilágban gazdag területeket nem károsítanak és nem alkalmaznak a termeléshez. Ezek az anyagok egy japán cég ellenőrzött, RSPO tanúsítvánnyal rendelkező gazdaságaiból származnak. Ezek már a gyártásnál is egy alacsonyabb víz- és szén-dioxid lábnyomot hagynak. Alapanyagaik ECO-CERT tanúsítvánnyal rendelkeznek. A Fresh Család termékei emellett család- és bőrbarát termékek, alacsony vegyianyag-tartalommal.