Az EU új iparstratégiája: íme az előttünk álló kihívások

Az európai parlamenti képviselők szeretnék elérni, hogy az EU frissített iparstratégiája versenyképes és ellenálló legyen, és segítse a digitális és környezetbarát gazdaságra való átállást.

Az európai vállalkozásokat súlyosan érintette a Covid19 világjárvány, sokuknak be kellett zárniuk vagy csökkenteni a dolgozóik számát, miközben új megoldásokra is szükség volt, hogy lépést tudjanak tartani a szükséges digitális és zöld átállással.

2021 májusában az Európai Bizottság frissített javaslatot terjesztett elő az EU iparstratégiájára vonatkozóan, hogy tükrözze a megváltozott körülményeket.

A frissített stratégia a Covid-válság tanulságaira épít, a cél, hogy segítse a helyreállítást, és kezelje az EU technológiai és ipari stratégiai függőségét. Hangsúlyozza, hogy meg kell erősíteni az egységes piac zavarokkal szembeni ellenállását, és biztosítani kell a személyek, áruk, szolgáltatások és tőke szabad mozgását, valamint a zöld és a digitális átállás felgyorsítását.

Egységes piaci vészhelyzeti eszközt javasol a jövőbeli piaci válságok hatásainak kezelése, a szolgáltatások és áruk szabad mozgása, valamint az alapvető termékek elérhetősége érdekében.

2022. július 13-án az ipari szakbizottság képviselői jelentést fogadtak el, amelyben arra szólítanak, hogy a frissített stratégia biztosítson versenyképes, tiszta és ellenálló ipart a következő generációk számára az Unióban. A Parlament várhatóan a szeptemberi plenáris ülésen hagyja jóvá a jelentést.

Az EU ipara számokban

Az ipar az EU gazdaságának több mint 20%-át teszi ki, fenntartható anyagokat és a jövő gazdasága és társadalma számára szükséges termékeket hoz létre, innovációkat teremt. Ráadásul az áruexport 80%-át adja. Az EU emellett vezető globális szolgáltató és célpontja a közvetlen külföldi befektetéseknek is.

A feldolgozóipar teszi ki az EU ipari gazdaságának legnagyobb részét, 2019-ben ez adta az EU ipari hozzáadott értékének több mint négyötödét (84,7%) és az ipari foglalkoztatás 90,3%-át.

Ide kattintva olvashat többet arról, hogy mit tesz az EU a gazdaság talpra állításáért.

A kisebb cégek támogatása a fenntartható növekedés érdekében

2019-ben 23,2 millió vállalkozás működött az EU nem pénzügyi üzleti gazdaságában, amelyek 131,5 millió embert foglalkoztattak. A többségük (99,8%) mikro- és kis- és középvállalkozások (kkv-k) voltak, amelyek az EU GDP-jének több mint felét termelték. A startupokkal együtt a kkv-k kulcsfontosságúak az EU digitalizálásában. A képviselők a finanszírozáshoz való megfelelőbb hozzáférést és az adminisztratív terhek csökkentését szeretnék.

Az ipari stratégiának éppen ezért rájuk kell összpontosítani, mivel sokan adósságokat halmoztak fel a nemzeti koronavírus-intézkedések következtében, ezzel csökkentve befektetési kapacitásukat, ami hosszú távon valószínűleg lassú növekedést eredményez.

Egy ellenállóbb ipar létrehozása

Az EU vezető kutatóintézetekkel, vállalatokkal és magasan képzett szakemberekkel büszkélkedhet, és ezeket az erősségeit meg kell őriznie. A képviselők:

  • ha a zöld és a digitális átállás megőrizné a munkahelyeket, a versenyképességet és tiszta termékek gyártásának képességét
  • évente nyomon követnék és jelentés is készülne az európai ipari ökoszisztémák versenyképességéről és ellenállóképességéről, valamint az átállási terén elért haladásról
  • olyan eszköztár létrehozását, amely megvédi az EU piacát a bomlasztó külföldi beavatkozásoktól, megakadályozza a külföldi államilag támogatott vállalatok tisztességtelen versenyét, és megvédi a kulcsfontosságú uniós ágazatokat és technológiákat
  • a K+F-be történő beruházásokat, mivel a GDP 3%-ának megfelelő K+F-befektetési célt a tagállamok túlnyomó többségében még mindig nem érték el
  • az EU kritikus nyersanyagoktól való külső függőségének egyértelmű csökkentés


Befektetés versenyképes és tiszta vállalkozásokba

Az iparstratégiával összefüggésben az EU-nak lehetővé kell tennie, hogy a vállalatok elérjék a klímasemlegességi célokat – amiket a zöld megállapodás ütemtervében és a „Irány az 55%! csomagban” is meghatároznak. Mindezt úgy, hogy támogatják a cégeket, különösen a kis- és középvállalkozásokat az átmenetben és a munkahelyteremtésben.

Ahhoz, hogy a zöld megállapodás megvalósuljon, ambiciózus iparpolitikára van szükség. A képviselők szeretnék elérni, hogy a Bizottság ösztönözze a megfizethető, megújuló és alacsony szén-dioxid-kibocsátású energia előállítását, valamint fokozza a szükséges villamos energia, energia, hidrogén, fűtési/hűtési infrastruktúra tervezésének és finanszírozásának koordinálását.

További javaslataik:

az eszközök végrehajtásának felgyorsítása, ide értve a közös európai érdeket szolgáló fontos projekteket és az ipari szövetségeket, amelyek az energetikai átmenethez szükséges innovatív, áttörést jelentő technológiákat fejlesztenek ki.

Forrás: az Európai Parlament hivatalos oldala, frissítve: 2022. július 18.