Az EU eszközei a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok ellen

Az Európai Unió igyekszik minél inkább kiaknázni a globalizáció nyújtotta lehetőségeket. Gazdasága a szabad kereskedelem miatt virágozhat, ugyanakkor ezt néha alááshatja az egyes országok tisztességtelen vámja, vagy a rendkívül alacsonyan tartott árak. Sőt, az országok közötti kereskedelmi viták néha addig fajulhatnak, hogy mindkét fél folyamatosan emeli a vámokat a másikkal szemben, aminek végül a vállalkozások és a termékek vásárlói isszák meg a levét.

Mindazonáltal az EU számos módon meg tudja védeni magát, összeszedtük a legfontosabbakat.

Döntőbírók bevonása: Mi a WTO szerepe?

Az EU és tagállamaival együtt 164 ország részvételével működő Kereskedelmi Világszervezet(WTO) azért jött létre, hogy szabályosan működő nemzetközi kereskedelmet biztosítson. A szervezetet felhatalmazták, hogy közbenjárjon és döntsön nemzetközi kereskedelmi vitákban, így a múltban már többször megakadályozta, hogy különféle viták elmérgesedjenek.

A közösen lefektetett szabályok alapján bármely WTO-tag panaszt tehet és jóvátételért folyamodhat, ha szabálytalanságot tapasztal.

A WTO 1995-ös megalapítása óta az Unió 201 esetben volt érintett, 110-szer panaszosként és 91-szer alperesként.

Tisztességtelen termékdömping

A WTO-tagság ellenére az EU külön jogszabályokkal lép fel a mesterségesen alacsony áron kínált termékek ellen, amelyek így veszélybe sodorják a helyi termelőket.

Az ilyen módon alacsonyan tartott árak általában a kibocsátó országban a piaci verseny hiányának vagy jelentős állami beavatkozásnak a következményei, de akár amiatt is létrejöhetnek, mert a szóban forgó cég nem tartja be a nemzetközileg elfogadott munkajogi és környezetvédelmi sztenderdeket.

Bővebben arról, hogy mi az a dömping és milyen hatása van az európai gazdaságra.

Ilyen helyzetben az EU dömpingellenes vámokat vezethet be. A képviselők 2017-ben megszavazták a vonatkozó jogszabályok aktualizálását arra vonatkozóan, milyen körülmények között és hogyan vethetők ki az ilyen vámok. Ezeket 2018 májusában kiegészítették más, a tisztességtelen import ellen fellépő intézkedésekkel.

A torzító külföldi támogatások elleni küzdelem

A Parlament 2022. november 8-án fogadta el azokat a szabályokat, amelyek ellensúlyozzák az EU-ban működő vállalatoknak nyújtott piactorzító külföldi támogatásokat. Ezek a támogatások egyenlőtlen versenyfeltételeket teremthetnek, és megnehezíthetik az európai vállalatok versenyét. A képviselők azt szeretnék, ha az Európai Bizottság felhatalmazást kapna arra, hogy kivizsgálja és ellensúlyozza ezeket a külföldi támogatásokat, amelyeket olyan cégeknek nyújtottak, amelyek uniós vállalkozások felvásárlására vagy uniós közbeszerzésekben való részvételre készülnek.

Kereskedelmi konfliktusok

Az EU-nak számos kereskedelmi összetűzése volt az Egyesült Államokkal. Korábban a banán vámja miatt fordult az Egyesült Államok a WTO-hoz, ami a panasz szerint igazságtalan előnyhöz juttatott egyes afrikai, karib-tengeri és csendes-óceáni országokat a dél-amerikai térség kárára, ahol az USA-beli cégek is termelnek.

2018-ban az Egyesült Államok további importvámokat vetett ki az acél- és alumíniumimportra, amit a képviselők elfogadhatatlannak és a WTO-szabályokkal összeegyeztethetetlennek neveztek. Ezenkívül aggályosnak találták a spanyol olajbogyóra kivetett amerikai vámokat, amelyeket az ország ugyanabban az évben vetett ki.

Az Uniónak problémája akadt az Egyesült Államokkal és Kanadával is a hormonkezelt marhahús miatt, amelyet az EU lehetséges egészségügyi kockázatként kezelt. Ebben az ügyben csak 2012-ben született megegyezés, amikor az Unió beleegyezett, hogy növelje a hormonmentes marhahús behozatalát az érintett országokból.


Forrás: az Európai Parlament honlapja, utolsó frissítés: 2023. április 27.