Átállás egy zöldebb gazdaságra Európa-szerte

Az áttérés a karbonsemleges gazdaságra hatalmas változást és kihívást jelent számos iparág és régió számára az EU-ban. Ehhez nyújt segítséget a Méltányos Átállást Támogató Alap.

Az EU elkötelezte magát, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem részeként 2050-re eléri a karbonsemlegességet, amelyhez az európai zöld megállapodásban jelölte ki az utat. Az ambiciózus célkitűzés a fosszilistüzelőanyag-ágazatot és a karbonintenzív régiókat érinti a leginkább.

Az átállás szociális, gazdasági és környezeti hatásának ellensúlyozása érdekében a Bizottság 2020 januárjában javaslatot tett - az EU 1000 milliárd eurós klímafinanszírozási tervének keretein belül - a Méltányos Átállást Támogató Alapra.

Kinek jár a támogatás az átálláshoz?

A támogatást az összes tagállam igénybe vehetil, de elsősorban a legkarbonintenzívebb régióknak és azoknak a régióknak segít, ahol a fosszilistüzelőanyag-ágazatban sok munkavállalót foglalkoztatnak. A tagállam gazdasági helyzetét is figyelembe veszik.

Az EP szakbizottsága több forrást kér

A Parlament regionális fejlesztésekért felelős szakbizottsága szerint magasabb összeget kellene szánni a Méltányos Átállást Támogató Alapra.

Az EP-képviselők emellett kiterjesztenék a hatáskörét az alábbiakra is:

1. fenntartható beruházások:

• mikrovállalkozások és kkv-k, beleértve az induló vállalkozásokat és a fenntartható turizmust,
• intelligens és fenntartható közlekedés és környezetbarát közlekedési infrastruktúra
• az energiahiány leküzdésére irányuló projektek, különösen a szociális lakások esetében, valamint az karbonsemleges megközelítés és az alacsony kibocsátású fűtés támogatása
• zöld infrastruktúra,
• a földek regenerálása és fertőtlenítése,

2.  Lehessen eltérni a szabályozástól a földgázzal kapcsolatos beruházások esetében olyan régiókban is, amelyek nagymértékben függnek a szén, a lignit, az olajpala vagy a tőzeg kitermelésétől,

3. A költségvetés jelentős növelése szükséges,

4. A költségek 85%-ának társfinanszírozása az egyes régiók legkiszolgáltatottabb közösségeit támogató projektekhez,

5. A teljes költségvetés 1%-ának fenntartás a szigetek számára, 1% pedig a legkülső régiók számára,

6. Jutalmazási mechanizmus kidolgozása azoknak a tagállamoknak, amelyek a leggyorsabban érnek el eredményeket az üvegházhatású gázok kibocsátásában.

Milyen beruházásokat támogat a Méltányos Átállást Támogató Alap?

- kkv-k és új innovatív vállalkozások,

- kutatási és innovációs tevékenységek,

- megfizethető tiszta energiát szolgáló technológiák és infrastruktúrák bevezetése, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentése, energiahatékonyság és megújuló energia,

- digitalizáció és a digitális konnektivitás,

- földterületek helyreállítása és szennyeződésmentesítése, és újratelepítési projektjek,

- körforgásos gazdaság, többek között a hulladékmegelőzés, a hulladékcsökkentés, az erőforrás-hatékonyság, az újrafelhasználás, a javítás és az újrafeldolgozás,

- munkavállalók továbbképzése és átképzése,

- munkakeresési segítség álláskeresőknek,

- technikai segítségnyújtás.

Méltányos átállási platform

A platform segítséget nyújt a tagállamoknak átállási terveik elkészítéséhez, és segít abban, hogy hozzáférjenek a méltányos átállást támogató mechanizmusból származó forrásokhoz, technikai és tanácsadási támogatást nyújt.

 

Forrás: az Európai Parlament hivatalos oldala, 2020. szeptember 10.