A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.04.12.

A magyar KKV szektor multi szemmel

A magyar KKV szektor multi szemmel címmel tartja meg következő rendezvényét a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara i3 Klubja. Az április 20-i eseményt a gazdasági önkormányzat Válságálló vezetői képzés sorozatában rendezik meg, melyen Nagy Mihály, a magyarországi Continental csoport korábbi országkoordinátora és a Váll-Ker Kft. egykori ügyvezető igazgatója tart előadást. Az ingyenes program célja a cégvezetők fejlesztése, illetve a tapasztalatcsere, de emellett gyakorlatorientált képzést is biztosítanak a résztvevőknek.

Csökkent a kiskereskedelmi forgalom februárban

Csökkent a kiskereskedelmi forgalom februárban a KSH szerint. Az éves index 10,1 százalékos visszaesést mutatott. Az adat jelentősen elmaradt a várakozásoktól. A háztartások rendelkezésre álló jövedeleméből továbbra is markáns szeletet harap ki az infláció. Annak ellenére is majd 9 százalékkal kevesebb élelmiszert adnak el a boltokban, hogy már elkezdett lassulni azok drágulása. Emellett igencsak csökkent a tartós fogyasztási cikkek forgalma, sőt, mintegy 10 százalékkal mérséklődött az üzemanyagforgalom is.

Nem sokkal, de csökkent az infláció márciusban

Alig csökkent az infláció márciusban, amikor is az 25,2 százalék volt. Februárhoz képest 0,2 százalékos csökkenést mért a Központi Statisztikai Hivatal. A tavalyi áraknál több mint 40 százalékkal drágábbak az élelmiszerek, de hasonlóan drágultak a háztartási energiaárak is. A szolgáltatások díjai pedig 13 százalékkal emelkedtek, az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva. A Privátbankár.hu azt írja, egyelőre maradnak az árstopok, melyek kivezetésére a kormány tagjai szerint akkor kerülhet csak sor, ha az infláció érdemlegesen csökken.

Óriási profitcsökkenések Amerikában

Az amerikai cégek a koronavírus-járvány kirobbanása óta a legnagyobb profitcsökkenéssel néznek szembe a negyedévben az előrejelzések szerint. Elemzői becslések alapján ugyanis 500 amerikai tőzsdén jegyzett nagyvállalat részvényárfolyamán alapuló S&P 500 indexen szereplő vállalatok 6,8 százalékos eredménycsökkenésről számolnak be az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Az első negyedéves jelentési időszakban csak az energetikai és a nem alapvető fogyasztási cikkek szektora mutat erőteljes éves profitnövekedést – írja a Financial Times.