A gazdaság dekarbonizálását célzó projekteket támogat az EU

Az Innovációs Alap létrehozása óta először az Európai Unió 118 millió eurót fektet be 32 kisebb innovatív projektbe 14 uniós tagállamban, Izlandon és Norvégiában. Olyan projektek kapják meg e vissza nem térítendő támogatásokat, amelyek célja karbonszegény technológiák bevezetése az energiaigényes iparágakban, a hidrogéniparban, az energiatárolás és a megújuló energiaforrások ágazatában. E támogatások mellett 10 uniós tagállamban és Norvégiában mintegy 4,4 millió eurós projektfejlesztési támogatás járul hozzá 15 további projekt kidolgozásához.

Frans Timmermans ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „A mai beruházással az EU tiszta technológiákkal kapcsolatos projekteknek nyújt Európa-szerte konkrét támogatást a léptékváltáshoz, hogy technológiai megoldásaikkal hozzájárulhassanak a klímasemlegesség 2050-ig történő eléréséhez. Az Innovációs Alapnak az „Irány az 55%!” intézkedéscsomagban javasolt növelése lehetővé teszi az EU számára, hogy a jövőben még több projektet támogasson, azok felgyorsítása és mielőbbi piacra lépése érdekében.”

A finanszírozásra kiválasztott 32 projektet független szakértők értékelték abból a szempontból, hogy képesek-e csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását a hagyományos technológiákhoz képest, képesek-e a legkorszerűbb technológiákon túlmutató innovációra, ugyanakkor kellően kiforrottak-e ahhoz, hogy gyorsan be lehessen vezetni őket. A további kritériumok között szerepelt, hogy mennyire alkalmas a projekt a léptékváltásra és mennyire költséghatékony. A kiválasztott projektek az érintett ágazatok széles körét ölelik fel, az európai ipar és energiaágazat különböző részeinek dekarbonizálása érdekében. Az e pályázati felhívás keretében beérkezett támogatható pályázatok között a sikeres pályázatok aránya 18%.

A projektfejlesztési támogatásban részesíthető 15 projekt kellően innovatív és ígéretes az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére való képesség tekintetében, de még nem elég kiforrott a vissza nem térítendő támogatás elnyeréséhez. E támogatást az Európai Beruházási Bank testre szabott technikai segítségnyújtásként nyújtja, hogy segítségével e projektek pénzügyi vagy műszaki szempontból érettebbé váljanak, és alkalmasak legyenek arra, hogy az Innovációs Alap jövőbeli pályázati felhívásai keretében újra benyújthassák őket.

Következő lépések

A kisléptékű projektekre vonatkozó pályázati felhívás sikeres projektjei megkezdik az egyedi támogatási megállapodások kidolgozását. Ezeket 2021 negyedik negyedévében kell véglegesíteni, lehetővé téve a Bizottság számára, hogy elfogadja a megfelelő támogatás-odaítélési határozatot, és megkezdje a támogatások folyósítását. A projektek pénzügyi lezárására legfeljebb négy év áll rendelkezésre.

Az Európai Beruházási Bank felveszi a kapcsolatot a nagyléptékű projektekre vonatkozó felhívás keretében fejlesztési támogatást elnyerő projektekkel, hogy az egyedi megállapodások megkötése után, 2021 negyedik negyedévében megkezdhesse a segítségnyújtást.

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2021. július 27.