Az EU megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat Moldovával

Az EU június végén megtartotta a miniszteri szintű kormányközi konferencia első ülését. Ezzel kezdetüket vették a Moldovai Köztársasággal folytatandó csatlakozási tárgyalások.

Erre azt követően került sor, hogy az Európai Tanács 2023. december 14–15-én határozatot hozott a Moldovával folytatandó csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, majd a Tanács június 21-én jóváhagyta a Moldovával folytatandó tárgyalások tárgyalási keretét, összhangban a bővítési folyamat felülvizsgált módszertanával.

Az uniós küldöttséget Hadja Lahbib belga külügyminiszter és Európa-ügyi miniszter vezette, aki mellett Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítésügyi biztos is részt vett az ülésen. A moldovai delegációt Dorin Recean miniszterelnök vezette.

Gratulálunk Moldovának: sorsdöntő mérföldkőhöz érkezett az uniós csatlakozás felé vezető útján. Az, hogy a csatlakozási tárgyalásokat a tagjelölt státusz megadása után mindössze két évvel megnyitjuk, ékes bizonyítéka Moldova elkötelezettségének az uniós reformprogram teljesítése iránt. Most, hogy kapcsolataink ezen új szakaszába értünk, fontos továbbra is lankadatlanul végrehajtani a reformokat. Moldova és a polgárai jövője az Európai Unióban van. - Hadja Lahbib, Belgium külügyminisztere és Európa-ügyi minisztere

Az EU újólag megerősítette, hogy határozottan elítéli Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúját, és kijelentette, hogy készen áll arra, hogy továbbra is minden releváns támogatást megadjon Moldovának és lakosságának a háborúval kapcsolatos kihívások kezeléséhez, valamint hogy megerősítse az ország rezilienciáját, biztonságát és stabilitását Oroszország hibrid tevékenységei tükrében.

Az EU hangsúlyozta, hogy Moldova már most is szoros partnerségben áll az Unióval. Az ország Unióval fennálló társulási megállapodása – amely a számos területre kiterjedő mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi térséget is magában foglalja – 2016-ban lépett hatályba, ideiglenes alkalmazása pedig 2014-ben kezdődött. Ez a megállapodás képezi az EU és Moldova közötti széles körű együttműködés alapját számos területen. Moldova az összes partnerország közül elsőként 2024. május 21-én biztonsági és védelmi partnerséget írt alá az EU-val.

Az EU most felkérte a Bizottságot, hogy továbbra is értékelje Moldova felkészültségét a tárgyalások megkezdésére az egyes konkrét területeken, és azonosítsa azokat a kérdéseket, amelyek nagy valószínűséggel fel fognak merülni a tárgyalások során, kezdve az „alapkérdések” témakörrel, amelyet a tárgyalási kerettel összhangban elsőként fognak megnyitni.

Azt várjuk Moldovától, hogy leendő tagállamként továbbra is tegye magáévá az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikkében felsorolt értékeket, nevezetesen az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok – ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait – tiszteletben tartását.

Forrás: Az Európai Unió Tanácsa, 2024.06.25.