3 millió beoltott után döntenek az újraindítás következő lépéseiről

Az újraindítás következő lépéseiről a kormány akkor fog dönteni, amikor elérjük a 3 millió beoltottat, ez várhatóan ez 5-6 nap múlva következik be - jelentette be Gulyás Gergely a kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, hogy újranyitottak a szolgáltatók, tovább maradhatnak nyitva az üzletek, a kormány viszont április 19-ig meghosszabbította a hatályban lévő védelmi intézkedések érvényességét.

A miniszter elmlékeztetett, hogy az újraindítás első lépéseit a két és fél millió oltotthoz kötötték, szerinte azonban ezek nem érdemi enyhítések, mivel szigorítások is életbe léptek, ilyen például az üzletbe belépők számának négyzetméteralapú korlátozása. A kormány reményei szerint még áprilisban 4 millió fölé tudják vinni az oltottak számát. Eddig 3 millió 950 ezren regisztráltak, ha ehhez még az egészségügyi dolgozókat is hozzáteszik, az már 4 millió 200 ezer embert jelent.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy a védettségi igazolvánnyal járó jogosultságokról egyelőre nem döntöttek. Ilyen döntést csak azután hoznak, ha már több beoltott lesz, de például az egyik ilyen jogosultság lehet, hogy eltörlik a karanténkötelezettséget.